Már régóta készültem a halsütésre, de eddig valahogy nem jött össze. Most viszont, hogy a böjtbe is passzol péntekenként, vettem két pisztrángot. Két variáció volt a fejemben: igazi szilvásváradi ropogós vagy valami töltött. Utóbbinál döntöttem végül.
Első körben elkészítettem a tölteléket. Egy egyszerű gombaragura gondoltam, semmi faxni. Megmostam és felszeleteltem a gombát, majd olívaolajon sütni kezdtem egy serpenyőben. Sóval, borssal és egy fél citrom levével ízesítettem, majd mikor már nagyjából elfőtt a leve és szaftosodni kezdett, egy csokor petrezselymet is hozzákevertem. Ez kész, hagyni kell kihűlni, de volt rá ideje, mert, hogy őszinte legyek, a nagy napot megelőzően elkészítettem a tölteléket. Másnap aztán jöhetett a halacska.
A pisztrángokat úgy, ahogy voltak, lefagyaszottam, mert jó előre megvettem, úgyhogy az olvasztás után állhattam neki a pucolásnak. Apukám azt mondta, pucolva kellett volna betenni a fagyasztóba, mert így nem lehet majd rendesen letisztítani, de végül egész jól megcsináltam. A hal lepikkelyezését egy videóból tanultam meg, nem nagy ördöngősség, egy jó éles kés kell hozzá és türelem (a végén a takarításhoz pláne). Lényeg, hogy a farok irányából a kést kb. 20 fokos szögben apró mozdulatokkal előre felé huzogatva lehet leszedni a pikkelyeket. Elég sok időt vesz igénybe, szóval érdemes belekalkulálni a dologba. Mikor ezzel megvoltam, még egyszer megmostam a halat, jól megsóztam, majd kanállal szépen beletöltöttem a gombás raguféleséget és friss petrezselyemleveleket is töfködtem mellé. Biztos voltam benne, hogy ki fog ömleni sülés közben az egész, úgyhogy fogpiszkálóval megtűztem itt-ott, hogy kicsit összefogja a hal hasát, kevesebb utat hagyva a tölteléknek az elvándorlásra.
Jöhetett a tanakodás: mibe süssem? A Nagycsarnokban ugyanis a két legkisebb pisztráng is akkora volt, mint az alkarom, úgyhogy komoly dilemmába keveredtem. Kénytelen voltam a sütő tepsijében elkészíteni. Sütőpapírra fektettem a halakat, és betettem a sütőbe 180 fokra, légkeveréssel (alul-felül sütő módban). Gyakorlatilag amíg megpirul, addig kell sütni, ez nálam 40 percig tartott, ekkor megfordítottam a halakat és még 10-15 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a köretet: krumplipüré. Megfőztem a meghámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben, majd a vizet leöntve összetörtem és vajjal, tejjel elkeverve, sóval ízesítve kész is lett hamar.
A pisztráng (mint nagyjából minden hal) citrommal nagyon jó összhatást kelt, így érdemes evés közben is készenlétben tartani, hátha kevésnek bizonyul, ami a töltelékből a halba ivódott.
Adagok, árak 2 személyre:
2 db pisztráng (mérettől függ az ára, kilója 2000 Ft körül mozog, a 2 db kb. 1500 Ft)
15 dkg gomba (piacról 100 Ft)
egy csokor petrezselyem (50 Ft)
egy citrom (~70 Ft)
A körethez:
80 dkg burgonya (~130 Ft)
1,5 dl tej (aldiból ~30 Ft)
5 dkg vaj (aldiból ~90 Ft)
Összesen: ~2000 Ft
Elkészítési idő: bruttó ~ 1.40 perc (halpucolás + töltés 45 perc, sütés 50 perc, de azalatt bőven elkészül a köret), nettó 1 óra (a köret elkészítése kevesebb idő, mint ami alatt megsül a hal)
Reakciók