A férjem vásárol. Amióta hárman vagyunk, ez még jellemzőbb. A Lehel csarnok ugyan 2 sarok és az őstermelők pl. tényleg jók és néha még olcsók is, de a hús inkább bolti árakat produkál. A nagycsarnok egyelőre nem megközelíthető ketten a lányommal, úgyhogy a férjemre marad a vásárlás. Hoz, amit lát, talál, kap. A minap épp egy diót. A sertés diója ugyebár a combjának egy része, ki kell fogni, hogy épp így szépen egyben legyen. Kár lett volna simán pörköltnek megfőzni, gondoltam, megsütöm egyben, úgy pár napig biztos, ki is tart.
Reggel bekentem mustárral és egy kis olajjal a húst, majd becsomagoltam alufóliába és a hűtőbe tettem. Este kicsomagoltam, néhány gerezd fokhagymát betuszkoltam a résekbe és lefedve betettem a sütőbe 180 fokra. Jó 2 óra volt, mire puhára sült, a végén a fóliát levéve lehet pirítani 20 percet.
A köret a legjobb krumpli, ami létezik, imádom a szaftos dolgokat, de krumpli ízű, nem püré, nem száraz, egyszerűen a legjobb. Fapados francia burgonya, mert pl. sajt nincs benne, de esküszöm, nekem nem is hiányzik, ez így jó, ahogy van.
1 kg burgonya
2,5 dl habtejszín
10 dkg vaj
só, szerecsendió
A krumplit meghámoztam, felkarikáztam, megmostam és egy lábosba tettem. Jól megsóztam, ráöntöttem a tejszínt (a főzőtejszín emberiség elleni, ne vegyék!), és beledobáltam a vajat néhány darabban. Feltettem főni. Gyakori kevergetés mellett addig főztem, míg besűrűsödött a tejszín és bebőrösödött a teteje (vigyázat, odaég!). Hozzákevertem jó sok szerecsendiót és átöntöttem az egészet egy tűzálló tálba, majd betettem a hús mellé. Addig kell sütni, mígnem jól néz ki. Amíg kicsit megpirul a teteje. Ez kb. fél óra. Nekem elég lenne hús nélkül csak a krumpli, iszonyú finom!
Árak és idő:
Hús ~2000 Ft
Köret ~800 Ft
Bruttó 2 óra, nettó 30 perc
Reakciók