Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Kedvenc nyári slágerem

2010.06.24. 12:29 :: _hugi

A meleget nehezen viselem, így a nyárban a Balaton és a tanulásmentesség mellet leginkább még a lecsót szeretem. Amint elfogadható áron kezdik árulni a paprikát és a paradicsomot, rögtön elkezdjük, és június közepétől szeptember végéig hetente, kéthetente esszük.

Ez az étel minden országnak sajátja, franciaként nevezhetjük ratatouille-nak, ez egy padlizsános verzió, vagy erdélyiként zakuszkának, ami egy sűrűbb, kenyérre kenhető lecsós krém. Lényeg a lényeg: az emberek a világ összes pontján ízlések, szokások és hagyományok szerint ösztönösen készítik és eszik, ennek köszönhetően nincs két egyforma íz, de mégis az első falat után tudható: ez lecsó. Tojásos vagy nem tojásos, virslis vagy kolbászos, csak paprika és paradicsom vagy más zöldség is kerül bele, mindegy.

Nos, én a Nana-féle lecsót szeretem a legjobban. A rengeteg variáció közül ő tojásosan készítette, és extrának általában cukkinit, vagy padlizsánt tett bele. Én itthon mindig cukkinit teszek hozzá, számomra így tökéletes, hús nélkül, csak a zöldség és a tojás.

A mellett, hogy ez egy kivételesen finom zöldséges étel, még egyszerű is megcsinálni. Szokás szerint a hagyma apróra vágásával, és opálosra dinsztelésével kezdődik. Erre kerül a kicsumázott, karikára vágott paprika, és máris lecsóillat lesz a konyhában. Kicsit megforgatva megvárjuk, míg valamennyire összeesik a paprika, és újra lesz hely a fazékban, addig megmossuk és összevágjuk a cukkinit és a paradicsomot. Előbbi egyből mehet is a tűzre, kicsivel utána a paradicsom, én nem szoktam sokat várni a zöldségek között, bemennek egybe, aztán hadd főjön. Közepes lángon, lefedve addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg a paprika meg nem puhul. Ha már gyakorlatilag kész, én még (a házi zsűrim miatt) felkarikázott virslit szoktam beletenni -igen, a házi zsűrim férfi. Ez még egy-két percet vesz igénybe, amíg megfő a forró lecsóban, utána nyakon öntöm az egészet az előre rántottává kevert tojással, belekeverem, és nagyjából egy perc múlva a tányéron gőzölög.

 

Adagok nekünk (2 fő):

kb. fél kiló paprika (5-6 db) és paradicsom (4 nagyobb db)

egy 20 cm körüli cukkini

2 tojás

3 db virsli

Szólj hozzá!

Címkék: zöldséges egytálétel főétel nana apróra vágott hagymát... mérlegbarát

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr272106260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.