Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Nana-féle tepertős pogi, csapó 3

2010.09.08. 12:40 :: _hugi

Közel járunk. Nagyon-nagyon közel a sikerhez. Ha kicsit jobban megsózzuk, lehet, hogy tökéletes lenne. De így is a legjobb, amit eddig csináltunk. Persze sosem lesz igazán olyan. De igyekszünk, bőszen gyakoroljuk, feláldozva magunkat, tömjük a hasunkba pogácsát.

 

Múlt hétvégén anyukám ellesett pár dolgot nagynénémtől, hogy még ügyesebbek legyünk, pl. hogy hogyan kelesszük meg az élesztőt. 2dgk élesztőt (ami, mint tudjuk, egy kocka fele...) fél bögre langyos tejbe morzsolunk és egy kanál cukorral, ill. egy kicsi liszttel elkeverünk. Egy tálban kb. fél kiló lisztet, egy egész tojást, 2 dl tejfölt (a receptet követve most tényleg beletettük mind a 2 dl-t) és az élesztőt összekeverjük, sóval (egy evőkanál sót raktunk bele, de sajnos egy kicsit kevés lett...) és borssal ízesítjük. Anyukám Ica nénitől elleste a megfelelő állagot is, most már én is tudom, milyennek kell lennie: nagyon lágynak, nyúlósnak, ha megfognánk és felemelnénk, lassan szétszakadna és leesne. Kinyújtjuk, rászórjuk a 35 dkg apróra vágott töpörtyűt, majd behajtjuk alulról (magunk felől) a harmadát, majd felülről ráhajtjuk a maradékot, aztán balról és jobbról ugyanígy. Negyedóra pihi, kinyújtjuk, újra hajtogatjuk, megint pihi, majd még egyszer hajtogatjuk, pihi. Ha megvolt a három hajtogatás, kinyújtjuk, de csak ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk a pogikat, meghengergetjük oldalról, bevagdossuk a tetejét és mehet is a tepsibe. A tetejüket tojásfehérjével megkenjük és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Mi az elején kb. 10 percig csak felülről sütöttük, hogy jól megnőjenek, aztán átkapcsoltuk a sütőt, hogy alulról és felülről is süssön. Nagyjából fél óra alatt lesz kész.

 

Most először sikerült olyan jó leveles tésztát csinálni, hogy eldőljön a pogácsa, bár nem sok csinált ilyet, de ennek főleg az volt az oka, hogy túl sűrűn raktuk le a tepsire őket és egyszerűen nem volt helyük. De a nyers méretüket így is megkétszerezték.

 

Ha egy kicsit sósabb lett volna, akkor már csak egy hajszál választott volna el minket attól, hogy olyan legyen. Az a hajszál pedig mindössze annyi, hogy mi készítettük, nem Nana...

Szólj hozzá!

Címkék: tészta pogácsa sütemény desszert nana tepsis

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr862280094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.