Kreatívkodás a konyhámban hétfő este.
Új hét, új vacsoraidőpontok, de nincs új ötlet. Teszter szokásos telefonja délután, megy a boltba, mit hozzon. Hát, amit találsz, majd lesz belőle valami. Végül hozott fél kiló csirkemellet és fél kiló darált húst. Gondolta, majorannás husi, vagy fasírt legyen. Azért én agyaltam, mert valamit már illett volna ide is írni, és amúgy sem lehet folyton ugyanazt enni. Abban hol a kihívás?
Úgyhogy mikor tudatta velem, mit vett, elkezdtem gondolkodni, mit ennék, ami nem pasztasuta. Az biztos, hogy valami szaftosat. Hmm, legyen sajtmártás! De valami szokatlanabban elkészített húsra kéne ráborítani. Akkor eszembe jutott, hogy van egy csomó kukoricakonzerv a szekrényben, úgyhogy össze is állt a vacsi: kukoricás csirkeragu sajtmártással, orsó tésztával.
A ragut a lehető legegyszerűbben készítettem. Apróra vágott hagymát megdinszteltem, majd hozzátettem a besózott, csíkokra vágott csirkemellet. Borsot törtem rá és szinte készre főztem, majd hozzáöntöttem egy nagy konzerv kukorica negyedét (a maradékból majonézes salátát csináltam). Valami hiányzott, úgyhogy megkérdeztem a zsűrit, mehet-e bele valami zöld. Mondta, persze. Olvastam egy csirkés kukoricaleves receptet (el is akarom majd készíteni), amit tárkonnyal fűszereznek, gondoltam, ez gyakorlatilag ugyanaz, úgyhogy egy kevés tárkonyt raktam a ragumba, egy kicsit hagytam fedő alatt összeérni a dolgokat és kész is voltam vele.
A sajtmártás már fogósabb kérdés volt számomra. Túl sok időt nem töltöttem ezzel kapcsolatban internet előtt, úgyhogy a legegyszerűbbnek tűnőt (és azt, amelyikhez minden volt itthon) választottam azok közül, amit találtam. Igazából erős túlzás sajtmártásnak hívni, ugyanis egy sajtos besamel mártásról van szó. Persze finom, de közel sem olyan, mint a soproni Rókalyuk vendéglőben (a legjobb sajtmártás az országban). Vajat melegítettem egy edénybe és egy kevés liszttel rántást készítettem. Ehhez öntöttem egy kis bögre langyos tejet, és megvártam, míg egy kicsit besűrűsödik. Beleszórtam a reszelt sajtot és hozzákevertem tejfölt, összekevertem, majd lefedve félretettem egy kicsit.
Gyakorlatilag ennyi, a zsűri főzött közben tésztát, úgyhogy azzal már nem nekem kellett vesződni. Ez a fajta sajtos szósz egészen jó volt, a besameltől szaftos lesz a hús, a benne lévő sajt pedig ráolvad a tetejére, a tésztára, jópofa nagyon. Egyszóval jó vacsora volt, nem a szokásos ízekkel találkoztunk, kellemes változatossággal indult a hét.
Kivételesen egész jól tudom, hogy mi merre mennyi, úgyhogy íme a szakácskönyv-ízű leírás, 2 fővel számolva (egy kis adag maradt másnapra).
A raguhoz: 1 fej vöröshagyma, 54 dkg csirkemell filé, 1 nagy konzerv kukorica (~340g) negyede, só, bors, tárkony.
A sajtos besamelhez: 2 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2 dl tej, 5-10 dkg sajt (ízlés dolga), 2 ek. tejföl.
20 dkg orsó tészta.
Reakciók