Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Majdnem eredeti Carbonara

2011.05.30. 12:06 :: _hugi

Úgy tűnik, az olasz kajákat csak majdnem autentikusan tudom elkészíteni.

 

 

 

Itthon még sosem főztünk Carbonarát, úgyhogy kitaláltuk jó előre (másfél héttel korábban), hogy gyereknapra próbáljuk ki, én addig elmegyek a Vapianóba és meglesem, hogy kell csinálni. Kiderült, hogy ez sem nagy történet.

 

 

Mivel a szósz elég hamar elkészül, érdemes egyből a tésztának feltenni a sós vizet forrni, és utána nekilátni a lényegnek. A szokásostól eltérően nem a hagymával kezdődik a dolog, hanem a szalonnával. Nem tudom, hogy az olaszok eredetileg milyen fajtával szokták készíteni, én kockázott bacont vettem, hogy legyen húsosabb, zsírosabb falat egyaránt. Kevés olívaolajon, magas hőfokon pirítani kezdtem. Mikor már fröcskölt rendesen, beleraktam az apróra vágott hagymát, majd az előzetesen összezúzott, majd olívaolajba áztatott fokhagymát.

Mikor a hagyma megdinsztelődött, a szalonna kellemesre sült, felöntöttem főzőtejszínnel, és belekevertem 2 tojássárgáját. A tojásokkal vigyázni kell, sajnos én nem figyeltem meg elég alaposan a Vapianós lányt, aki főzött, mert nem vettem észre, hogy közben lekapcsolta a főzőlapot, úgyhogy a forró serpenyőbe beledobtam a tojást, ami elkezdett rántotta-szerűen összeállni, szóval villámgyorsan le kellett kapnom a platniról és úgy elkeverni benne. Szerencsére nem rontottam el. Ezután már csak egy kis petrezselymet szórtam bele és kész is.

Ízlés szerint bors kerülhet még bele, én ezt most kifelejtettem, de a rengeteg fokhagyma lehet, el is nyomta volna, a lényeg, hogy nem hiányzott. A só a szalonna függvénye, a baconöm annyira sós volt, hogy a szószt egyáltalán nem kellett megsóznom.

Kiöntöttem a tálba a szószt, és vártam, hogy megfőjön a tészta, hogy összekeverhessem. A tányéron érdemes parmezán (vagy valami hasonló) sajttal megszórni. Tökéletesen olyan íze volt, mint a Vapianóban, el is fogyott az egész.

 

Az eredetiségről:
- csak lilahagyma volt itthon...
- kihagytam a borsot
- ahogy a múltkor a milánóihoz nem volt makaróni, úgy most a Carbonarához nem volt spagetti...

 

Miből mennyi (5 éhes embernek):
fél kg spagetti (makaróni)
fél kg kockázott bacon
egy fej vörös (lila) hagyma
rengeteg fokhagyma (kb egy fej)
2-3 dl tejszín
friss petrezselyem ízlés szerint
só, bors
parmezán sajt ízlés szerint

2 komment

Címkék: olasz tojás fokhagyma tészta egytálétel főétel tejszínes szalonna bacon

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr422942555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zspali · http://ketmondat.wordpress.com 2011.05.30. 14:00:49

Majd egyszer próbáld ki úgy, hogy nem is raksz olajat a bacon alá, hadd piruljon a saját zsírjában, és a tejszínt is kihagyod, viszont a frissen főtt tésztával való összekeveréskor beleraksz fél kiló tésztához kettő tojást és parmezánt. :)

_hugi · http://eatathugis.blog.hu 2011.05.30. 14:57:55

@zspali: jól hangzik, sok lehetőség van ezekben a tésztás ételekben, kombinációk végtelen sora írható le. Majd biztos, kipróbálom, amit javasolsz, köszi. Ja, a bacon alá csak azért tettem olajat, mert a Vapiban is így csinálták, én meg azt szerettem volna reprodukálni. Én is feleslegesnek gondolom...