Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Köletto

2014.06.27. 11:27 :: _hugi

DSCN1353_.jpgFantázianevek kitalálásában nem vagyok valami kreatív, a Köletto a risotto után szabadon kapta a nevét, a nagy zabareformáció jegyében, nem nagy titok, rizs helyett köles. Egyébként imádom a kölest, nem is gondoltam volna, milyen jó kaja. Meg állítólag egészséges is meg minden, ami manapság kell, hogy ne krumpli meg rizs meg tészta legyen. Szóval Köletto.

Már jó párszor készítettem ezt az egytálételt, egyrészt mert relatív egyszerű, jól variálható, kiadós és nagyon finom is, naná.

Egy egyszerű, bármilyen húsból bármilyen ragu az alap. Zsiradékon - kinek mi: olíva, napraforgóolaj, zsír, bármi - hagymát dinsztelek, rádobom a kockára vágott, megsózott húst - kinek mi: sertéscomb, csirkemellfilé, pulykamellfilé, marhabármi, tényleg bármi -, és a típusától függően addig főzöm, ameddig félkészre nem puhul. Csikemellel a leggyorsabb, nagyjából fehéredésig elég kavirnyálni, fedő alatt párolni, sertéscombnál egy inkább fehéredés + 20 perc. Ha már félkész a hús, mehet bele a zöldség. Szintén bármilyen. Én gyakran használok mirelit zöldségkeveréket: mexikóit, franciasalátát, brokkolimixet, de mehet bele konzerv csemege kukorica, ill. szezonjában bármi nyersen, sőt kombinálva is. Zöldaprika, paradicsom, sárgarépa, gomba, borsó, cukkini, tényleg bármi. Megsózom, megborsozom és 10 percig rotyogtatom a hússal, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és beleszórom a kölest. Az arány ugyanúgy alakul, mint a rizses húsnál, számolni kell a köles megdagadásával és nedvszívásával, és a továbbiakban ugyanúgy ott kell állni mellette, nehogy leégjen, ahogy tűnik el alóla a víz. A végén kedvünk szerint mehet bele zöldfűszer: petrezselyem pláne, de merészebbek bármivel kipróbálhatják, tárkonnyal is egészen kiváló, illetve savanyításra citromlé vagy egy kicsi mustár is tök jó.

DSCN1355_.jpg

 

Adagok, árak 4 személyre:
1 fej vöröshagyma (30 Ft)
~30 dkg hús (csirkemellfilé: 400 Ft, sertéscomb: 350 Ft, marhafelsál: 600 Ft)
~30 dkg zöldség (mirelit mix: ~150 Ft, frissen a piacról 1 szem paradicsom, 1 szem paprika, 1/2 cukkini, 1 szál répa ~200 Ft)
1-1/2 bögre köles (~200 Ft)

Összesen max. kb. 1000 Ft
Elkészítési idő: bruttó 1 óra, nettó 45 perc (csirkével)

Szólj hozzá!

Címkék: csirke répa disznó gomba hús zöldséges pulyka mustár zöldbab sertés egytálétel aprópecsenye főétel csirkemell cukkini pulykamell zöldborsó tarja lilahagyma kukorica sertéscomb zöldpaprika köles sertéslapocka pritamin paprika apróra vágott hagymát...

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr836197891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.