Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Meleg töltött tojás

2011.12.07. 15:00 :: _hugi

Sok családi hagyományunk van, no, nem csak gasztro értelemben, de persze úgy is van bőven. Az ünnepekhez kapcsolódik sok minden, és ez nálunk már mikulás napján elkezdődik. Először is a mikulást mi december 5-én este tartjuk. Nem azért, mert haspókok vagyunk (jó, azért azok vagyunk), és szeretnénk minél előbb hozzájutni a cipőkbe hozott csokikhoz, hanem mert a névnapot annak előestéjén szokás megünnepelni. (Ezt nem mi találtuk ki, hanem valószínűleg nagymamám, mert ő mondta ezt mindig, de most utánanéztem és semmi ilyesmit nem találtam az interneten...) Lényeg a lényeg: nálunk mikulás estéjén bármi legyen a vacsora, az előétel mindig meleg töltött tojás.

A meleg töltött tojást sokféleképpen el lehet készíteni, mi a legegyszerűbb verziót szoktuk.
Először is kemény tojást főztünk. Miután meghámoztam őket, hosszában kettévágtam mindet és óvatosan kiszedtem mindből a sárgáját. Az így kibelezett fél tojásokat egy kivajazott és morzsával megszórt jénaiba rakosgattam.

A töltelék gyakorlatilag önmaga. A sárgáját összetörtem egy villával, és hozzáadtam egy kevés áztatott zsemlét. Ezután már csak az ízesítés van hátra: só, bors, mustár, a végén annyi tejfölt hozzáadva, hogy finoman kenhető legyen az állaga.

 

Visszakanalaztam a fehérjékbe, végül az egészet leöntöttem tejföllel és betettem a sütőbe, 200 fokra, kb. 20 percre. Akkor van kész, mikor barnulni kezd a tejföl.

 

8 tojáshoz:
fél tenyérnyi beáztatott kenyér/zsemle
2-3 ek. mustár
só, kicsi bors
4-5 ek. tejföl a töltelékbe, a tetejére annyi, amennyi kb. befedi az egészet 

Szólj hozzá!

Címkék: mustár előétel tejfölös mérlegbarát

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr913442445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása