Na jó, azért mégis csak az...
A baconbe tekert újhagymás rösztimuffin története.
Ismétlésképp: Egy szép karácsonyi napon, a múlt évben, hozzájutottam a muffinos könyvhöz. Egy ültő helyemben kiolvastam, és megjegyeztem vagy 20 félét, amelyet el akartam készíteni. Nos, rögtön az első helyen állt a baconös rösztimuffin, és a velem egy háztartásban élők mind helyeseltek, szerintük is azt nagyon gyorsan süssem meg. Telt-múlt azonban az idő és én már négy másik fajta muffint készítettem, sehol a röszti. Aztán vettem bacont és elhatároztam: egy életem, egy halálom, most már aztán megsütöm a baconös muffint!
Nincs még nagy tapasztalatom muffin-téren, de annyit már tudok: gyorsan elkészíthető és egyszerű, legyen szó akár az édes, akár a sós verziójáról. Nos, ennek a rösztimuffinnak egyetlen pepecselős része van: a krumplireszelés. Ugye ott kezdődik, hogy meg kell pucolni, és aztán még reszeljük is le... szép. Ha ezen túl vagyunk, akkor viszont máris bekapcsolhatjuk a sütőt 180 fokra, mire bemelegszik, kész lesz a tepsibe való.
A reszelt burgonyát egy tálba öntöttem, majd felkarikáztam 3 nagy szál újhagymát és hozzákevertem. Bevallom, kétségeim voltak a végeredményt illetően, de higgyék el, lett belőle valami, tényleg. A krumplihoz és a hagymához hozzáadtam 2 kiskanál sütőport, illetve 3 púpozott evőkanál lisztet. Összekevertem, majd beleütöttem két tojást is, és jól összedolgoztam. Ezután jöhettek a fűszerek: sok só (mert a krumpli ugye magába szívja rendesen, ha elsóznak egy pörköltet, nyugodtan dobjanak bele egy szem hámozott burgonyát, megjavítja), bors és a burgonyához jól passzoló rozmaring.
A mufinsütő mélyedéseibe körbe bacont raktam (őszintén szólva csak félkörbe, mert nem volt, csak 6 szelet a tizenkét lukra), majd belekanalaztam a krumplis masszát, szépen elosztva.
Fél órát sült, utána kivettem a sütőből és még 5 percig állni hagytam a formában, utána kihalásztam őket. Annak ellenére, hogy a tepsit olajjal megkentem, mégis beleragadt egy kicsit, de nem volt vészes, talán az lenne az ideális, ha teljesen kibélelném a lukakat szalonnával. Legközelebb majd így lesz.
Ízre elég finom, sőt, mi több, nagyon jó, a rozmaring a baconnel tökéletes ízharmóniát ad, a burgonyás "tészta" pedig köretként is kipróbálandó.
fél kg burgonya
2 tojás
3 szál újhagyma
2 kiskanál sütőpor
3 ek. liszt
rozmaring
só, bors
annyi szelet baconszalonna, ahány db muffint akarunk sütni
Reakciók