Ismét egy új, általam kitalált étel receptje következik. Ráadásul rendhagyóan egy vegetáriánus, kifejezetten kímélő, és finom fogásról van szó, ami fogyasztható reggel, délben és este is, mert még a gyomorhoz is jó. A gomba kicsit olyan, mint a bacon, bármivel párosítjuk, csak jót hozhatunk ki belőle. A töltött gomba mindig hálás étel, volt is már ilyen az Eat at Hugi's-on, és garantálom, lesz is, sok-sok mindent szeretnék még gombába tuszkolni.
A recept pofonegyszerű, gyorsan elkészíthető és relatív olcsó.
Fogtam a sok gombámat, megmostam és kiszedtem a tönkjeit, majd fejjel lefelé, hogy rám tátogjanak a kalapok, egy hőálló tálba sorakoztattam őket. A kalapokat szép sorban megtöltöttem csurig egy előre vásárolt, ámde házi készítésű zakuszkával.
Budapesten egyre több boltban lehet amúgy már kapni zakuszkát, finomak is, de hát mindenből a házi a legfinomabb, pláne, ha mi magunk csináljuk (2013-ra egészen konkrét tervem ez is, majd a szezonjában). Addig is be kell érni a mindenféle nénivel-bácsival, akik többek között vasárnaponként a Szimpla kertben, a termelői piacon árulnak saját zakuszkát, nem is drágán (700-900 Ft/üveg), viszont finom és mindent meg lehet kóstolni, mielőtt megvennénk, vagy mégsem vennénk meg.
Illetve a 13. kerületben, a Hegedűs Gyula utca 7. szám alatt van egy ici-pici erdélyi (csíkszeredai) boltocska, és hoznak kintről 3-4 féle zakuszkát, babostól a padlizsánosig. Náluk drágább, 1000 Ft egy üveg, de megéri, higgyék el.
Szóval kiskanállal jól megtöltöttem a gombafejeket, rájuk szórtam egy vagon reszelt sajtot és egy kevés olajat öntve alájuk, a sütőbe toltam. 180 fokon légkeveréssel 20 perc alatt elkészül.
Mi mennyi:
20 dkg gomba (ha kisfejűek, de ha nagyobbat akarunk, akkor persze vehetjük darabra is, 5 tenyérnyi gomba kb 40 dkg) 120 Ft
fél üveg zakuszka 350 Ft
10 dkg reszelt sajt 150 Ft
összesen 700 Ft
Köretként mellé én rizst tudnék elékpzelni, az még vagy 30 Ft, a képen látható rizi-bizi lehet, megvan 100 is. (egy bögre rizs, fél bögre fagyasztott borsó,kicsi olaj vagy zsír, 1,5 bögre víz)
Reakciók