A nyár vége felé közeledve gyorsan szeretnék még néhány ételt elkészíteni, amelyek ebben az időszakban szinte fillérekből kihozhatók, mégis éttermi fogások. Ilyen a lecsós szelet is, amelyet a legtöbb étteremben "magyaros"-ként olvashatunk az étlapon és pontosan olyan átveréssel készítik, mint a Bakonyi sertés szeletet. Natúr szeletre rá a lecsó és kész. Na, én nem így csinálom, ahogy a Bakonyim sem a natúr szelet + gombapaprikás, ugye.
A lényege ezeknek az ételeknek, hogy együtt készülnek, így átveszik egymás ízét és gyakorlatilag a két különböző étel egy ismerős, de mégis új valamivé fog összeállni.
Az első lépés a húsok elősütése. Egy nagy átmérőjű, lefedhető, magas falú serpenyőben megsütöttem egy jó adag felkockázott kenyérszalonnát, hogy a kisült zsírjában elkészíthessem az ételt. Nagy lángon hirtelen kérgesre sütöttem az előzőleg besózott, kiklopfolt hússzeleteket, majd félretettem őket.
A lángot lejjebb véve ugyanabban a zsírban elkezdtem megfőzni a lecsót. Szálasra vágott vöröshagymát dinszteltem, majd rádobtam a karikára vágott tv paprikát, és fedő alatt kicsit főztem, amíg összeesett. Ezután beletettem a cikkekre vágott paradicsomot is, megsóztam, kicsi pirospaprikát kevertem hozzá és fedő alatt rotyogtattam, amíg a paradicsom is elkezdett puhulni. Ekkor a húsokat szépen belepakoltam a készülő lecsóba és néha megkavarva készre főztem együtt az egészet.
A hús miatt a szaftja sokkal sűrűbb lesz, mint a natúr lecsónak és az ízét, mondanom sem kell, szintén igen csak meghatározza. A köret ötletét egy budapesti étteremből vettem, ahol egyszer szűzérmével ettem egy ilyen magyaros fogást (persze hiába a budaiság meg a hírnév, lecsóval nyakon öntött natúr szeletet kaptam...), nem is tudom, mi volt az elnevezés, de sült krumplira halmozták a szaftos húst.
Héjában előfőztem a krumplit, épp csak annyira, hogy puha legyen, de ne főjön szét. Meghámoztam, felkarikáztam és zsiradékban nagy lángon gyorsan kisütöttem. Ebben a burgonyában az a jó, hogy kívül ropogós, aranybarna, de belül puha, mint egy főtt krumpli. Imádom.
6 szelet sovány sertés hús (comb, szűzérme)
4 db paprika
3 db paradicsom
10-15 dkg szalonna (ha nincs otthon kész zsír, de persze olajjal is lehet, csak úgy nem olyan finom)
5-6 közepes szem burgonya
Reakciók