Maradjunk a kecske-vonalon. Arról már írtam korábban is, hogy apukám néha vesz élő állatot, amit maga dolgoz fel. Nyulat, kecskét, birkát. Épp fagyasztókiürítéses pillanatban kaptam el és megdobott egy adag kecskebordával. Pörköltet túl egyszerű lett volna készíteni, úgyhogy valami mást találtam ki. Kell hozzá agyagtál, borókabogyó, szalonna, hagyma, burgonya, no meg a kecske. Rossz már nem sülhet ki belőle.
A hagyományos agyagtálas ételünket akartam megvariálni, főleg, mert imádom azt a hagymás-szalonnás krumplit, amit abban lehet elkészíteni. Gondoltam, tök jó lesz, ha azt nyakon öntöm valami jóféle raguval. Úgyhogy azt előre egy kicsit összefőztem, hogy egy komplett ízvilágot tehessek a burgonya tetejére.
A kecskét felkockáztam, besóztam. Félkarikára vágtam egy fej hagymát, és zsírban dinsztelni kezdtem. Hozzáadtam a kockázott húst (itt kell bevalljam, hogy a kecske borda formájában került hozzám, amiről levágtam a húst, de mivel vendéget vártunk, kevésnek ítéltem és egy kevés sertéscombbal bővítettem a mennyiséget), és egy szál kockára vágott sárgarépát, mellé dobáltam néhány babérlevelet és egy fél marék borókabogyót és fedő alatt félkészre pároltam. Időnként egy kis vízzel pótoltam, ami elfőtt, végeredményben pedig egy elég jó, barna szaftos ragut kaptam.
A beáztatott agyagedény aljába szórtam egy fej, szintén félkarikára vágott vöröshagymát, rádobáltam néhány szelet kolozsvári szalonnát és ráhalmoztam a hosszúkás, téglára vágott burgonyát. A tetejére még egy fej hagymát tettem egy kis szalonnával, majd ráöntöttem a kecskeragut.
180 fokon egy órát sütöttem (az agyagtálat nem szabad előmelegített sütőbe tenni!), az utolsó negyed órában már a cserépedény teteje nélkül.
Különleges ízt adott a megszokott agyagtálas élménynek a kecske jellegzetessége, csípős savanyúsággal fogyasztottuk, világbajnok volt.
Köszi, Apu! :)
Hozzávalók egy nagy pataki tálhoz (4-5 főre):
A raguhoz:
50 dkg kecskehús (vagy amennyi éppen van, kiegészítve sertéssel 50 dkg-ra)
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb szál sárgarépa
4-5 db babérlevél
1 kis marok borókabogyó
só, bors
A körethez:
1 bő kg burgonya
2 fej vöröshagyma
15-20 dkg kolozsvári szalonna
só
Reakciók