Idén is elég termékeny volt az almafánk a telkünkön, és rengeteg gyümölccsel tértünk haza néhány héttel ezelőtt. Becsülettel ettük is, meg ajándékoztunk belőle a családnak és sütöttünk bundás almát, de még mindig nem akart elfogyni, ellenben az idő múlását egyre nehezebben viselte. Ki kellett tehát találnom valamit, hogy kicsit megfogyatkozzon és egyből eszembe jutott, hogy ennék almalevest. Igen ám, de szeretnék valami kevésbé átlagosat készíteni, úgyhogy körülnéztem a konyhában és megláttam a sarokban néhány üveg alkoholos italt, melyek valószínűleg soha az életben nem fognak elfogyni, ha nem főzöm bele valamibe. Főleg pezsgők voltak, melyeket ajándékba kaptunk, csak az a baj, hogy nem szeretjük a pezsgőt. Így született meg a pezsgős almaleves ötlete.
Az elkészítése nem túl bonyolult, ráadásul gyorsan kész van, csak a meghűlésére kell várni sokat, ami már bosszantó, mert úgy enne belőle azonnal az ember (amit persze lehet, de én képtelen vagyok meleg gyümölcslevest a számba venni).
Az almát meghámoztam, kicsumáztam és kis gerezdekre vágtam. Egy lábosban felöntöttem pezsgővel úgy, hogy majdnem ellepje és egy kis vizet öntöttem hozzá, hogy egy ujjnyival az almák szintje fölött legyen. Fahéjjal, cukorral és citromlével ízesítettem és így főztem addig, míg puha lett a gyümölcs. Nem érdemes túlfőzni, és szeretem, ha kell használni a fogaimat, úgyhogy nem szétomlósra készítettem.
Ezután egy kis tejfölben elkevertem egy kevés lisztet, hozzámertem egy merőkanálnyit a léből, összekutyultam, majd beleöntöttem a levesbe (=behabartam). Utólag én még egy kis cukrot tettem hozzá, mert nem találtam elég édesnek.
Hidegen el tudnám képzelni egy kevés tejszínhabbal a tetején, de anélkül is isteni, a pezsgőtől kicsit pikáns, érezni az alkoholos ízt, de nehezen lehet megmondani, pontosan mi is okozza. Sanszosan az alkohol egyébként kifő belőle, de inkább úgy fogyasszák, ha már aznap nem vezetnek gépjárművet.
fél kg alma
3 dl pezsgő (akármilyen, ha édes, akkor kevesebb cukor kell bele)
2-3 dl víz
fahéj, cukor, citromlé ízlés szerint
egy kis doboz tejföl fele
1 ek. liszt
Reakciók