Kaptam karácsonyra mozsarat. Hófehér kerámia, nem túl nagy, kézre áll, jó a forma, egy szóval szuper. Így már semmi nem akadályozott meg abban, hogy vegyek színes borsot, mert eddig ezzel az volt a problémám, hogy a bors, ugye csak frissen őrölve jó igazán, de az örlőben a fekete bors van, mozsaram meg nincs. Na de most már van. Úgyhogy rögtön tanakodni kezdtem, minek legyen színes borsból kérge. A debreceni jónak tűnt, olyat még úgysem csináltam soha.
Alkalmat talál az ember mindig, de nem is kellett nagyon keresnem, férjem nagymamáját láttuk vendégül egyik este. Kicsit le akartam nyűgözni, ez azért mégsem egy sima rántott hús.
A piacon megkértem a hentest, hogy szúrja fel nekem a karajt, amit meg is tett, persze szarul, jobb lett volna, ha magam csinálom, végtére is nem nagy kunszt, fogsz egy kést és keresztülszúrod a húson középen. Középen. Na, ez nem sikerült a hentesnek.
A húst megmostam, levágtam a csontról, észrevettem, hogy már most ki van hasadva a szúrás mentén, káromkodtam, jól besóztam. Beledugtam a kolbászt, kicsit mindkét végét kilógatva, majd bementem a varródobozért és hoztam belőle cérnát. Jól betekertem, szorosra, hogy össze tudjon sülni, mintha nem is lenne kihasadva. Ezután fogtam a mozsaramat, öntöttem bele egy marék színesborsot és törni kezdtem. Ez nem annyira időigényes, de azért nem is 1 perc, csak nyomkodja az ember, aztán egyszercsak már elég kicsi darabok vannak a tálka aljában. Szépen betakartam vele a húst és alufólia alá rejtve betoltam a sütőbe 200 fokra, alul-felül sütéssel, légkeveréssel.
Szűk másfél óra múlva le lehet venni róla a fóliát és még kb. 20 percet kell sütni, amíg szépen megpirul kicsit.
Salátával is kiváló, könnyíthető, mi is azzal, pontosan franciasalátával és svéd gombasalátával fogyasztottukel. Jó ízűen.
Adagok, árak egy kb. 20 cm-es karajhoz:
karaj (csontosan ~ 1800 Ft)
kolbász (pl. Dányi, 20 cm-es darab ~ 500 Ft)
színes bors (fél csomag 150 Ft)
só (5 Ft)
Összesen kb. 2000 Ft
Elkészítési idő: bruttó kb. 2 óra 20 perc, nettó 1 óra 50 perc
Reakciók