Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Palócleves

2010.07.28. 08:58 :: _hugi

Természetesen ez is kedvenc. Az az igazság, hogy két kezemen meg tudom számolni, hány féle ételt nem szeretek. Még úgy is, hogy felkerült a listára a padlizsán. Szinte nincsenek is kedvenc ételeim, mindent imádok! Levest, salátát, húst, főzeléket, süteményt, mindenből mindent. A palócleves is ide tartozik, volt egy ilyen időszakom is, mikor anyukám kérdezte, mit főzzön, hát palóclevest, mi mást...

A paprikás, tejfölös leveseket amúgy is előnyben részesítem, bár a krémleveseket úgyanannyira szeretem, de ha kategória szerint kellene rangsort felállítanom, akkor a fent említett piros, habart leveseket szeretem a legjobban. Az egyszerű krumplilevestől a kicsit macerásabb palóclevesig.

Most, hogy már magamnak kell elkészítenem az ételeket, ha megkívánom őket, fény derül lassan az összes rejtélyre. Mikor kicsi voltam, sosem hittem, hogy a leves tényleg vízből van. Úgy értem, hogy azt nyilván láttam, hogy van sok leve meg mit tudom én, de soha nem gondoltam volna, hogy ténylegesen vizet öntenek bele a csapból. Mindig rejtély volt számomra, hogy igazából mi is az, mitől lesz a leves leves. És ez még semmi. Megdöbbenésemre a palóc leves pörköltből készül.

Ennek megfelelően az apróra vágott vörös és fokhagyma dinsztelésével kezdődik. Mikor kész, lehúzom a tűzről, jó sok pirospaprika bele, vissza a főzőlapra, husi. Ilyenkor szoktam poénból megkérdezni a zsűrit, biztos jó lesz-e vacsorára a palóc leves, mert most még lehet pörkölt. Az eredetileg ürühúsból készülő palóclevesbe én általában pulyka mellet vagy combot szoktam tenni, hamarabb megfő a báránynál, és persze olcsóbb is. Igazából ebbe is mehet bármi, a marhától a disznóig minden passzol, lényeg, hogy legyen benne hús. Mivel elég hamar megfőnek a szárnyasok, nem kell sokat teketóriázni, hosszú fél órákig csak a pörköltet főzni, úgyhogy mikor már kifehéredett -esetünkben- a pulyka, felöntöm vízzel. Hozzá öntöm a felkarikázott répát és a sárgahüvelyű babot (én mirelitből szoktam készíteni, nincs vele baj), valamivel később pedig a kockára vágott krumplit. Fűszerek terén megoszlanak a vélemények: pl. kell-e bele köménymag? Személy szerint én legutóbb sóval, babérlevéllel és kaporral ízesítettem, néha teszek bele köménymagot is, nem árt neki, csak a teszter nem szereti, ha úszkál az ételben. Ez kiküszöbölhető, ha teatojásban engedi bele az ember a levesbe, de olyanunk még nincs. De jó ízt ad neki a köménymag, érdemes beletenni. A babérlevél kötelező, a kaporral megint csak az a helyzet, hogy ki tesz bele, ki nem. Nekem kifejezetten hiányzik, ha nincs benne.

Egy órán belül meg szokott puhulni a bab és a répa, a hús pedig addigra már régen kész. Utolsó fejezetként jöhet a tejfölös habarás, a szokásos módon elkeverünk egy kanál lisztet a tejfölben (fontos, hogy csomómentes legyen, mert ha belekerül a levesbe, már nem lehet kiimádkozni a csomókat), majd beleöntjük a levesbe, még egyet rottyanjon és kész is.

 

Elég vastag leves, utána maximum valami desszertre vágyik az ember, főételre nincs szükség. Illetve végül is ez az.

Egy 6 literes fazék megtöltéséhez szükséges mennyiségek: 2 közepes fej hagyma 40 dkg pulykamell filé, 4 db közepes méretű répa, 4-5 db közepes méretű krumpli, 450 g sárgahüvelyű bab (a mirelit babok vagy ekkorák, vagy 1 kilósak), egy nagy doboz tejföl

3 komment

Címkék: leves magyar zöldséges szárnyas pulykamell apróra vágott hagymát...

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr122181572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.07.30. 17:21:23

Tárkonyos ragulevest is csinálj! =)
süti beállítások módosítása