A kacsa az egyik legfinomabb szárnyas, ez vitathatatlan. Minden részét imádjuk, a hájából kacsatepertőt készítünk, zsírjával főzünk és minden testrészét ropogósra sütjük. No, persze főleg csak ünnepnapokon. Így volt most is, már nem is tudom, a sok hó/évforduló közül melyiket is kellett vacsorával köszönteni, de mindegy is, lényeg, hogy havonta egyre többször találunk alkalmat. Vettem hát egy kacsamellet és felhasználtam mellé az itthon találtakat.
A kacsamell bőrét bevagdostam kockásra és egyszerűen csak megsóztam, rozmaringgal megszórtam és alufólia alatt a sütőbe tettem 180 fokra, légkeveréssel, jó hosszú időre (kb. 2 órára, utolsó fél órában fólia nélkül, hadd piruljon ropogósra a bőre).
Amíg sült a kacsa, elkészítettem a köretet. Mivel frissen a Balatonról hoztunk mentát (amit azóta próbálok nevelgetni itthon, kisebb-nagyobb sikerrel), mindenképp valami olyat szerettem volna készíteni, amihez passzol. A hűtőben találtam egy fél üveg sűrített paradicsomot, amit megóvva a penészedéstől, gyorsan fel is használtam, paradicsomszószt készítettem belőle, naná, mentával. Készítettem egy laza rántást kukoricalisztből és olajból és ráöntöttem a sűrítményt, majd felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a paradicsom volt. Hozzátettem egy szál zellert és főztem, amíg besűrűsödött. Sóval és cukorral ízesítettem, majd belekevertem a kis darabokra szaggatott friss mentaleveleket. Addig rotyogtattam, míg eléggé sűrű lett, aztán félretettem.
A köret másik felét a rizs adta, amit férjem kívánsága szerint hagymás-kukoricás verzióban kellett elkészítenem, de gondoltam, egy kis menta ebben sem lehet rossz. Olajon fehérre pirítgattam a rizst, majd felöntöttem vízzel (1 bögre rizshez 1 1/4 víz), beleszórtam egy fej apróra vágott vöröshagymát, megsóztam és főztem, amíg majdnem felszívta már az összes vizet, ekkor belekevertem a konzervkukoricát. Abszolút ízlés dolga, hogy mennyit, mi szeretjük nagyon, úgyhogy jó sokat szoktam belerakni. Kavargattam, amíg elfőtt a víz és peregni nem kezdett a rizs. Frissen letépett mentalevelet szaggattam bele, jól elkevertem és kész is lett.
Az összhatás nagyon kellemes, a menta nem túl erőset, de megemlítendőt dob az élményen, jót tesz a rizsnek, a paradicsomnak és így a húsnak is.
Receptkönyv-szerűen, 2 főre mérve:
1 egész kacsamell (akik imádják, annak /2 fő egy étkezésre...)
1 bögre rizs
1 kisebb fej hagyma
1 konzerv kukorica fele (akik imádják, annak persze több)
5-6 ek. sűrített paradicsom
2-3 ek. olaj
1-2 ek. liszt (én kukoricaliszttel rántok)
mentalevél ízlés szerint (3-4 levél simán mehet 1-1 ételbe)
Reakciók