Könnyed fogás reggelire?
Nem hinném, hogy sokan vagyunk, akik reggelire is meleget szeretnek enni. Két évvel ezelőtt pl. Pozsonyban a szállodában svédasztalos reggeli volt, ahol a szokásos joghurt-tojás-felvágott mellett melegítő edényben találtam göngyölt pulykamellet és pörköltet. Jól bereggeliztem belőle, na. Szeretek borsófőzeléket enni reggel, vagy palóclevest, vagy igazából bármit, ami meleg. Így nem tűnt annyira hülye ötletnek hagymás babot reggelizni. És jól is esett, ami azt illeti, főleg, hogy farkas éhesen ébredtem.
A babot előzőleg már megfőztem (mexikóiba, csak túlmértem az adagot) és felhasználásra várt a hűtőben, ezért is jutott eszembe az egész. Kockára vágott kenyérszalonnát kezdtem egy serpenyőben pirítani, hogy ne kelljen olajat használni zsiradékként, majd felkarikáztam egy vöröshagymát és rádobtam dinsztelni. Félúton egy fej apróra vágott fokhagymát is hozzátettem. Mikor megdinsztelődött, őrölt pirospaprikát kevertem hozzá, beleöntöttem a babot és kevés vizet aláöntve pirítgattam egy kis ideig. Sok borssal fűszereztem. Mikor a levét elfőtte és szaftos kezdett lenni, ráütöttem egy tojást, összekutyultam, hogy rántotta-szerű legyen, 2 percig még kavargattam, és mikor megdermedt a tojás, lekapcsoltam a gázt és megszórtam a vargányagombás fűszersóval, melyet nem régen kaptam a gurmand.hu csapatától ajándékba. Meglehetősen kellemes ízt adott az ételnek, kicsit elrugaszkodik a hagyományos hagymás babtól, köszönöm ezúton is nekik!
fél tenyérnyi kenyérszalonna kockára vágva
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
egy nagyobb marék bab (kisebb müzlis tálnyi)
1 tojás
őrölt pirospaprika, bors, vargányagombás fűszersó
Reakciók