Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

(Fél)méteres kalács - az 50. recept

2010.11.02. 18:15 :: _hugi

húsvéti torta elkészítésekor, vagyis inkább elfogyasztásakor tettem azt az elhatározást magamban, majd ország-világ elé tárva itt a blogon, hogy karácsonyra sütök méteres kalácsot, amit nagymamám készített minden évben. Anyukám segítségét kértem, úgyhogy átjött, hozta Nagyi receptjét, meg gyakorlatilag mindent, amire szükségünk lesz hozzá és elkészítettünk egy fél méteres kalácsot próbaképp, hogy élesben már ne legyen probléma. Kiderült, hogy nem lesz gond, mert annyira nem bonyolult a dolog, csak sokáig tart elkészíteni. Külön meg kell ugye sütni a vizes piskótatésztát, el kell készíteni a krémet, majd a csoki öntetet, amivel az egészet bevonjuk. Aztán összeállítani stb-stb. Nem 10 perc megcsinálni, cserébe fárasztó, de legalább finom a végeredmény. Nagyon. Annyira, hogy abszolút méltó az 50. recept díszes helyére.

Egy azóta is emlegetett karácsony alkalmával (amikor mindenki nálunk volt Szenteste, minden tesóm, apu, sógor úr, Nagyi, szóval sokan voltunk), Nagyi hozott méteres kalácsot. Persze nem egyensúlyozott vele mint valami kötéltáncos, külön hozta a krémet és a piskótát, aztán nálunk rakta össze, de a szemem előtt van most is az egész, olyan hosszú volt, nem is tudom, mire tettük, két kézzel kellett tartani és fotózkodtunk vele. Mint a tepertős pogácsával, a méteres kaláccsal is az a helyzet, hogy a köztes generáció (értsd: a szüleim) nem próbálkozott az elkészítéssel, úgyhogy most is rajtam a sor, de én persze szívesen megtanulom.

A piskóta kicsit máshogy készül, mint a tortáim esetében, mivel ez ún. vizes piskóta alapú sütemény. 4 db tojást ketté választottam, a fehérjét felvertem, a sárgáját pedig 25 dkg porcukorral kikeverte anyukám. Ez utóbbihoz adtunk 1,5 dl olajat, 1,5 dl meleg vizet,  25 dkg lisztet, 3/4 csomag sütőport, végül pedig a fehérjehabot. Az így összeállt tésztát két felé szedtük, és az egyik adaghoz 4 ek. kakaót kevertünk. A két masszát külön-külön őzgerinc formában sütöttük 200 fokon, kb. 20 percig.

Amíg sült a piskóta, elkészítettük a krémet, ami majd a szeletekre vágott, és felváltva (csokis-nemcsokis) tészta közé kerül. Ez egy puncspuding alapú vajas krém, nagyon tömény, de ennek megfelelően elég finom is. Először is 25 dkg vajat, 15 dkg porcukrot és 4 ek. rumot habosra kevert anyukám. Elkészítettük a pudingot úgy, ahogy rá volt írva (a főzés nélküli jóval egyszerűbb, de most mi sem olyannal készítettük), mikor kihűlt, hozzákevertük a vajas krémhez.

 

Mikor elkészült a piskóta, óvatosan kiszedtem a tepsiből és ujjnyi szeletekre vágtam (gyakorlatilag követtem az őzgerinc forma vonalait). Ezután elkezdtük a krémet a piskótaszeletek közé kenni. Mint a kenyeret, úgy kentük meg jó vastagon a puncspudinggal a piskótaszeleteket és összeragasztottuk őket, figyelve, hogy egymás mellé ne kerüljön két csokis vagy két nem csokis szelet.

 

Mikor kész lettünk, következett a csoki bevonat. Anyukám talált egy új fajta tortabevonót, amit egyszerűen forró vízfürdőbe kell tenni, és mikor felolvad, a zacskó sarkát kivágva csak le kell önteni vele a süteményt. Praktikus, és nem mellesleg nagyon finom, de sokkal kevesebb, mint táblás társai, úgyhogy azt hiszem, először és utoljára találkoztam vele. Nem is volt elég, szerencsére pont előző nap voltunk Párkányban a szokásos sör- és édességvásárlós utunkon, és teljesen véletlenül találtunk az Orion elnevezésű (az általunk már ismert csokiból) tortabevonót, és vettünk egyet, hogy majd egyszer kipróbáljuk. Rögtön másnap el is jött az ideje, és nem csalódtunk benne, Orion csoki íze volt. Ami jó. Szóval ezzel a kétféle csokival öntöttük le az amúgy is két darabban lévő kalácsot.

A méteres kalács lényege, hogy mikor megdermedt a csoki rajta, ferdén kell szeletelni, és így minden szeletbe jut csokis és sárga piskóta, és krém is. Jó kis macerás süti, de ez is megéri a fáradtságot, mert nagyon finom és különleges.

 

 

A fent leírt adag a teljes mennyiségeket tartalmazza, mi most, mivel csak próbaként csináltuk, a felét sütöttük meg, így a mienk csak félméteres kalács lett. Azért ez se kutya.

Összefoglalván:

- a piskótához kell 4 tojás, 25 dkg porcukor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl meleg víz, 25 dkg liszt, 3/4 tasak sütőpor, 4 ek. kakaópor

- a krémhez kell 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 ek. rum, 2 csomag puncs ízű puding

- étcsokis tortabevonó

3 komment

Címkék: tojás nagyi krém tészta sütemény desszert csokoládés csokis tepsis

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr282415352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mircibanán 2010.11.04. 16:48:05

mi is csináltunk krisztiánnal, agyrém mennyi ideig tartott
ráadásul a recept valami giga mennyiségű krémet írt, megmaradt a 3/4-e, úgyhogy ilyen kis pudingos tálkákban megdermeszettük, és azt ettük egy hétig :D
ez nagyon jaól néz ki :)

_hugi · http://eatathugis.blog.hu 2010.11.05. 09:25:55

Az a krém nagyon brutál :) Amúgy köszi, örülök, hogy tetszik.

bogarász 2010.11.05. 21:11:25

Hát nekem ez az édesség az egyik kedvencem,a párom anyukája szokott csinálni, isteni. Szólok is neki, hogy készítsen nekünk.
süti beállítások módosítása