Rövid, könyv-szerű recept egy nagyon jó vacsora emlékére.
Ez az étel is úgy született meg, mint már oly sok itt, a blogon, vagyis volt egy alap, amit feltunningoltam. Az alap egy egyszerű hagymás karaj volt, tepsibe be, megsül, kész, finom. Gondoltam, snassz lenne ez ahhoz, hogy ide is felkerülhessen, úgyhogy megint csak gondolkodóba estem, sorba vettem a lehetőségeimet (mi volt itthon), és nekiláttam.
Az öt szelet karajt mindenek előtt kiklopfoltam (konkrétan a krumplinyomóval, mert a klopfolónk hősi halált halt nemrég és kidobtam, de még nem vettem újat -azóta már de), besóztam és félre tettem. Felkarikáztam két közepes fej vöröshagymát, és lereszeltem kb. 20 dkg sajtot. A husikat megborsoztam és lisztbe forgattam (újabban, amihez csak lehet, kukoricalisztet használok, élje a gluténmentes táplálkozás), majd serpenyőben, forró zsiradékon kérgesre pirítottam. Ezután szépen egymás mellé leraktam őket egy tepsibe. Kevés olívaolajjal meglocsoltam, majd rászórtam a hagymakarikákat, és kb. egy deci fehérbort öntöttem alá. Ezután betakartam a borsos, mustáros tejföllel összekevert sajttal, alufóliával és a 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam.
Kb. egy óra alatt lett kész, félidőben levettem róla a fóliát, hogy a bor is elpárologjon, a sajt is megpiruljon.
A köretet, a fogyókúra jegyében salátát, már délben megcsináltam, hogy legyen ideje összeérni, érdemes egy kicsit állni hagyni fogyasztás előtt. A hirtelen tavasszá vált időjárásnak köszönhetően egyre több zöldség kapható, az év első fejes salátáját készítettem most el. Leveleire szedtem és megmostam, apróra vágtam és egy tálba raktam. Lereszeltem három szál sárgarépát, és egy fél konzerv kukoricával a salátához kevertem. Kevés olívaolajjal és ecettel lelocsoltam, és letakarva a hűtőbe tettem.
Már többször is volt arról szó, hogy nem szeretem ezeket az instant dolgokat, és tényleg hülyeségnek is tartom, mert nagyon egyszerű egy mártást, vagy fűszerkeveréket házilag elkészíteni, de a múltkor belebotlottunk a Kotányi Tzatziki porába, ami annyira jó, hogy azóta még egyszer vettünk ilyet. Rendes fokhagyma darabok vannak benne, és nagyon finom. Ezen felbuzdulva vettünk egy Ezersziget öntetnek való port is. De ez sajnos nem volt olyan finom, persze azért dobott egyet a salátánkon.
Hozzávalók:
5 szelet csont nélküli karaj
2 fej vöröshagyma
20 dkg sajt
1 dl fehérbor
egy nagy doboz tejföl,
1 kk. mustár,
só, bors, olívaolaj, liszt
1 fejes saláta
3 szál sárgarépa
kukorica ízlés szerint (egy nagyobb doboz fele-2/3-a)
olívaolaj, ecet
Reakciók