Ezer éve, azt hiszem, zöldbabos husit főztem, és maradt egy kis mirelit bab, amivel nem tudtam mit kezdeni, mert nem volt ugye rendes fagyasztónk az albérletben. Viszont volt két szem krumpli, úgyhogy kitaláltam, hogy főzök zöldbabos krumplilevest, szigorúan nem krémlevest, másnap ebédre, úgyis jött anyukám őrködni, mert be kellett mennem az egyetemre, de közben vártam a futárt, hogy hozza a kiégett tápegység helyett az újat a Delltől... Szóval gondoltam, jó lesz a leves, anyukám is hátha megkívánja majd (persze inkább csokit evett, amíg nem voltam otthon).
Gyakorlatilag úgy akartam készíteni, mint a sima krumplilevest, csak babbal, virsli nélkül. Vagyis apróra vágott hagymát dinszteltem egy kevés olajon, pirospaprikát kevertem hozzá, majd beleraktam a kockára vágott burgonyát. Kicsit pirítgattam, mintha paprikás krumplit főznék, aztán felöntöttem vízzel, és hozzáadtam a maradék zöldbabot. Babérlevél, sok só, kevés bors.
A bejegyzés címe azonban krémlevest ígér, úgyhogy el kell mondjam: ottfelejtettem a főzőlapon a levest, aminek következtében a krumpli szanaszét főtt. Mit volt mit tenni, elővettem a vadi új botmixerünket, levettem a lábost a tűzhelyről, és összeturmixoltam a benne lévőket. A tejföl persze nem hiányozhatott belőle, úgyhogy egy kis liszttel összekevertem egy jó adagot és behabartam vele a levest.
Meglepően finom lett, reszelt sajttal különösen ajánlom a fogyasztását. Nem is beszélve arról, hogy pofon egyszerű.
Hozzávalók (kb. két főre):
2 kisebb krumpli
10 dkg zöldbab
fél fej vöröshagyma
pirospaprika, só, bors, babérlevél
1-2 dl tejföl (ízlés dolga)
1 ek. liszt
reszelt sajt tálaláskor igény szerint
Reakciók