Könnyű saláta a meleg nyári estékre
A saláta nem csak azért jó választás nyáron, mert a nagy melegben csökken az étvágyunk és sokan kirohannánk a világból egy lábosnyi gőzölgő csülökpörkölttől, hanem azért is, mert az elkészítése során nem kell túl sok időt eltölteni a forró tűzhely mellett. Nem vagyok egy nagy salátás, és mindig kétkedve ülök asztalhoz, ha kizárólag ilyesmit lehet fogyasztani, de tényleg annyira finom, és annyira jól esik, hogy nem is hiányzik semmilyen meleg étel.
Először a csirkemellet érdemes megcsinálni, hogy legyen ideje kihűlni (mondjuk, 40 fokban ez kevéssé jöhet össze, de annyira kihűlhet, hogy össze lehet keverni a salival). Kockákra vágtam a husit, besóztam és kevés olívaolajon, magas hőfokon hirtelen kisütöttem, majd félreraktam mind a husit, mind az olajos szaftját, ami kisült belőle.
Ezután összeraktam a zöldségeket. Mindent megmostam, majd felkockáztam a paradicsomokat és az uborkákat, felaprítottam a jégsalátát. A salátánk magyaros jellegét a lilahagyma adta, felkarikáztam és többi zöldséggel az egészet egy nagy tálban összekevertem, majd hozzáraktam a kisütött csirkemellkockákat is, azzal is összeforgattam, majd betettem a hűtőbe.
Ezután elővettem a félrerakott serpenyőt az olajjal, alágyújtottam és mikor felforrósodott, rádobáltam a zsemlekockákat. Mire ez kész lett, a saláta is elég hideg volt, mehettünk teríteni. A zsemlekockát külön szoktuk tálalni, hogy ne szívja meg magát a salátából.
Az öntetet házilag kellene csinálni, tudom, de ott még nem tartok, és nyáron oda az élvezet, ha még azt is kavargatni kell a 40 fokban. Úgyhogy vettünk egy Cézár salátaöntetet, és még korábbról volt egy kicsi maradék Ezersziget salátaöntet, ezekkel öntöttük nyakon a vacsorát.
Ezen kívül még jó lenne parmezán sajttal is megszórni a tányéron az adagot, de mi ezt a többféle sajtból készült egyveleget szoktuk venni, amit a fenti képen is láthatnak.
Egy egész csirkemellhez:
5-6 szem paradicsom
2 db kígyóuborka
1 fej jégsaláta
1-2 zsemle (3-4 szelet kenyér)
1 fej lilahagyma
Reakciók