A Brassóit is legalább húszféleképpen készítik az országban, így megint nehéz dolgom volt, hiszen most is az eredetit szerettem volna asztalra tenni. Még abban sincs igazán megegyezés, milyen húsból kell készíteni. A legtöbb helyen persze a sertésszűz szerepel, de van olyan szakácskönyv, amely kifejezetten combot ír (én is ebből csináltam). Az erdélyi szakácskönyv szerint pl. vöröshagyma nem kell hozzá, ellenben egy szem paradicsom és zöldpaprika igen. A szalonnás alapról ugyan senki nem vitázik, de hogy milyen szalonna legyen, na, az már más kérdés. Hogy a krumpli köretként funkcionáljon, vagy egytálételt készítsünk, és hogyan is süssük meg, az is ízlés, szokás, országrészi/családi hagyomány dolga. Végül nagyjából magamra hagyatkozva úgy főztem meg, ahogy szoktuk, és ahogy én szeretem: a Brassói nekem egytálétel, jó sok vörös- és fokhagymával, zöldségek nélkül, kenyérszalonnával.
A fentieket előkészítettem: csíkokra (tokányra) vágtam a sertéscombot, ugyanígy a szalonnát. Ez utóbbit egy serpenyőbe tettem (olaj nem kell alá, ha jó zsíros szalonnát használunk), és magas fokozaton (5/6) sütni kezdtem. Mire jól kieresztette a zsírját és átlátszó lett, apróra vágtam egy fej vöröshagymát és 8 gerezd fokhagymát és beletettem a serpenyőbe. Továbbra is ezen a magas hőfokon sütöttem néhány percig, majd hozzáadtam a húst.
A hőfok marad, ugyanis a Brassói lényege, hogy ne főjön, párolódjon, hanem süljön a hús. Sűrűn meg kell forgatni, hogy ne égjen oda, és legyen ideje megpuhulni belül, mielőtt megpirul. Frissen tört borssal bőkezűen meg kell támogatni, sóval viszont óvatosan, mert a szalonna sóssága kérdéses, inkább kóstolgassuk, minthogy egy liter vizet kelljen meginni a vacsora mellé.
Miközben sült a hús, elkészítettem a krumplit, amit anyukám reggel megpucolt, amíg aludtam, így el is dőlt: egyszerű sült burgonya lesz. Úgy ugyanis finomabb, ha egy kicsit megfőzi héjában az ember, felkockázza és hirtelen kisüti, de a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz. Tehát felkockáztam a nyers burgonyát, és forró (6/6) olajban sütni kezdtem, gyakorta megkavarva, hogy lehetőleg ez se égjen le. Félúton jól megsóztam, és a hús alól néhány kanál zsírral meglocsoltam, hogy átvegye az ízét.
Mikor mindkét serpenyőben készre sült az étel, egy tálba öntöttem mindkettő tartalmát és jól összeforgattam, hogy a krumpli felszívhassa a hús alatt maradt zsiradékot.
Savanyúsággal tálaltuk:
70 dkg sertéscomb/szűz
20 dkg kenyérszalonna
1 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
7-8 közepes méretű burgonya
só, bors
Reakciók