Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Zúzapörkölt

2012.06.20. 08:57 :: _hugi

Belsőségfronton még mindig az a helyzet nálunk, hogy magamnak, egy személyre kell főznöm ilyesmit. Talán nem annyira megosztó a zúza, mint a resztelt máj, de biztos, van olyan, akit ettől a gondolattól is kiráz a hideg. Na, ők most ne figyeljenek ide, aki viszont mániákusan szereti a belsőségeket, az nyissa ki a szemét, mert állítom, minden ilyesmi közül messze a zúzapörkölt a legfinomabb.

DSCN8239.jpgIgazság szerint nem sokban különbözik az elkészítése bármilyen pörkölttől, ugyanolyan egyszerű. Vagyis apróra vágott hagymát dinszteltem zsíron (kacsazsír, házi, én csináltam hájból), pirospaprikával megszórtam, majd rádobtam a feldarabolt zúzát. Először kevés, majd egy kicsit több vízzel felöntöttem, megsóztam, és fedő alatt főzögettem.

Ami mindenképp különbség a többi pörkölthöz képest, vagy inkább észben tartandó: ehhez szinte muszáj köményt tenni, na persze most nem volt itthon, úgyhogy nekem kimaradt, de hiányzott is, ami azt illeti. Ha van otthon, akkor a dinsztelődő hagymához kell hozzátenni, hogy a forró olajban kipattogjon egy kicsit. Nagyon megy hozzá, nagyon jót tesz neki.
A másik dolog, amire figyelni kell: könnyen odaég! Az egyik pillanatban még ellepi a lé a zúzát, a másikban meg már olyan sűrű, szinte krémszerű szaftja lesz, hogy elég egy kicsit nem odanézni, már szénné is égett. Anyukám nem egyszer cserélt edényt menet közben, hogy megmentse a vacsorát.

A zúza alapvetően sokáig fő, eltart jó ideig, míg megpuhul rendesen. Ha fedő alatt kis lángon főzzük, akkor nagyjából addigra puhul meg, mire a fent említett rettentő sűrű, homogén szaftja megszületik. Hogy ez időben mit jelent, természetesen a zúza mennyiségétől függ, esetemben most ez 30 dkg zúzánál jó háromnegyed óra volt.

DSCN8235.jpg

Köretnek a szokásos dolgokat lehet elképzelni: sós krumpli talán a legjobb, de pörkölthöz sosem rossz a nokedli, és el tudom képzelni rizzsel is. Én most kicsit menzásra vettem a figurát és a maradék zöldborsófőzelékkel ettem, így is nagyon jó volt.

DSCN8240.jpg

 

30 dkg zúzához (egy főnek bőséges):
1 fej vöröshagyma
1 ek. pirospaprika

köménymag

Szólj hozzá!

Címkék: csirke hús szárnyas belsőség főétel pirospaprika apróra vágott hagymát... zuza mérlegbarát

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr694598131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása