Nászajándékba kaptunk nagynénéméktől két szuper szakácskönyvet. Az egyikben egytálételek vannak (a száz féle omlettől a töltött paprikáig), a másikban jobbnál jobb sütemények. Ebben a nagy melegben egyszerre rám tört az érzés: valami barackosat kell ennem, vagy végem. Felütöttem a sütis könyvet és megnéztem, mit ajánl barackkal. Szerencsémre egy végtelenül egyszerű kis vendégvárónak is tökéletes, szélforgónak nevezett süteményt.
A leveles tésztából készült süteményeket, legyen sós vagy édes, mindet szeretem, főleg, mert egyszerűek, ráadásul finomak is (igaz, van egy nyers tészta mániám, bármilyen tésztát szeretek nyersen...). Bátran álltam hát neki a szélforgónak, hiába nézett ki profizmust igénylő süteménynek.
Először is a fagyasztott leveles tésztát hagytam kiolvadni. Nem sokat kell várni erre ebben a melegben, főleg, ha szétszedi lapokra az ember és ehhez a süteményhez szét is kell szedni. Mikor felengedtek, bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeveréssel (kitanultam a légkeveréses sütő használatának fortélyait: kb. 20 fokkal kell kisebbre állítani, mint a receptekben légkeverés nélkül írt hőfok). A lapokat kicsit lisztes felületre tettem (nálam ez magát az asztalt jelenti, mert nincs még nyújtódeszkám...), és keresztben félbe vágtam, hogy nagyjából 10x10 cm-es négyzeteket kapjak. Minden lapon a sarkoktól a lapok közepe felé kb. 4 cm-es bevágást ejtettem.
Ezután elkészítettem a töltelék alapját: egy tojás sárgájával elkevertem 15 dkg túrót, hozzászórtam egy zacskó vaníliás cukrot és 2 ek. porcukrot. Ez mondhatjuk, hogy a klasszikus túrós krém, mi palacsintába is ilyet szoktunk tenni (ha nem kaprosat). Ebből a túrókrémből kb. 1-1 evőkanálnyit tettem minden lap közepébe, természetesen úgy, hogy a bevágásokon ne tudjon kifolyni. A töltelék tetejére pedig 1-1 gerezd barack került. A barack recept szerint konzerv sárgabarack, persze sárgabarack szezonban vétek ilyesmit venni, de sajnos szombat este a piac már nem volt nyitva a szomszédban, és a boltban botrányosan rosszul néztek ki a barackok, így valóban konzervet vettünk, de őszibarackbefőttet, nem sárgát.
Ezután már csak a formát kellett elkészítenem: minden bevágásnál az egyik felet behajtottam középre és fogpiszkálóval rögzítettem. Origamiban is így kell szélforgót csinálni, ha valaki ebben profi, akkor a sütivel sem lesz gondja. Nem bonyolult, a tészta nyúlik, ha esetleg nem egyforma nagyok a bevágások, nem tragédia.
20 perc alatt készre sül, akkor jó, mikor elkezd pirulni a széle.
A szakácskönyv szerint átpasszírozott meleg baracklekvárra le kell önteni fogyasztás előtt, de ez már csak afféle úri huncutság, anélkül is teljes értékű sütemény, egyszerűségét (mind az elkészítés, mind az ízvilág terén) formájával feldobja, vendégségbe tökéletes.
6 lapos fagyasztott leveles tésztához (450-500 g):
1 tojás sárgája
15 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. porcukor
12 gerezd barack
12 db fogpiszkáló (hústű)
liszt a tészta alá
Reakciók