Az amerikai vonalat folytatva, bátyám nagy örömére úgy határoztam, hogy "miért ne?" alapon sütök egy kis Brownie-t.
Na jó, tartozom egy vallomással. Már egyszer sütöttem, mióta megnyitott az Eat at Hugi's, de elrontottam, ezért igyekeztem hallgatni róla (bár, aki követ Facebookon, az láthatta a beírást, miszerint az első próbálkozás kudarcba fulladt). Az volt a baj vele, hogy nem sült meg. Az Istennek sem akart megsülni a közepe, úgyhogy egy ilyen ragacsos izé lett az egész, ami ízre jó volt, de inkább nem kínáltam körbe. Azóta rájöttem, hogy a baj a tepsivel volt (amit egyébként anyukámtól kértem kölcsön): túl kicsi, és ezért magasabb lett a süti, mint kellett volna, ezért nem sült meg. Vettem hát egy saját tepsit, ami azon felül, hogy az enyém, még a mérete is pont jó.
A süti receptjét egyébként neten találta tesóm barátnője, és kicsit feltuningolva (a csoki mennyiségét illetően) küldte tovább nekem. Felmérve a vadonatúj tepsim méreteit úgy gondoltam, fél adagból kell elkészítenem, hogy ne járjak úgy, mint a múltkor.
Szóval a Brownie. Klasszikus recepthez illőn leírva, kell hozzá: ízlés szerint étcsokoládé, de 25 dkg minimum (ennél többet is elbír, akár 35 dkg-t is), 10 dkg vaj, 4 tojás, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 14 dkg liszt, ízlés szerint dió (nem feltétlenül kell).
Első körben összekevertem a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral. Nekem elsőre fura volt, még nem készítettem olyan süteményt, aminél nem kellett szétválasztani a tojásokat. Porcukorral egyszerűbb, de persze mindegy, főleg, ha van az embernek kézi mixere. Ezután gőz fölött felolvasztottam a csokit és a vajat. A csoki bármilyen lehet, de ha igazán jót akarnak maguknak, akkor a Szerecsi Party csokit vegyék, isteni. Szóval a felolvasztott vajas csokit a fent leírt cukros tojáshoz kevertem, hozzádolgoztam a lisztet, és most épp úgy jött ki, hogy volt itthon, úgyhogy kb. egy kis marék darált diót is tettem hozzá. Kész, mehet a tepsibe.
Kivételesen jól kalkuláltam és a fél adag tökéletes mennyiség volt a tepsibe, nem szabad, hogy nagyon vastag legyen ez a krémes tésztás valami, mert akkor nem fog megsülni. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készül el. A legfontosabb: ne várjunk addig, míg a tűpróbánál már nem ragad a süti! Kicsit tapadjon a közepe, úgy lesz finom!
Reakciók