A hortobágyi tipikusan az az étel, amelyet minden étteremben megtalálhatunk, de igen magas százalékban leegyszerűsítve készítik, sertés darált húsból, és valami előre lefőzött pörköltszaftból. Az eredeti recept szerint borjúból kell elkészíteni, és nem kell ledarálni a húst. Én borjút emiatt most nem vettem, olcsóbb és gyorsabb megoldás csirkemellből csinálni, és ebből is nagyon finom.
A dolog persze úgy kezdődik, hogy az ember csinál jó sok palacsintát. Ez az ember jelen esetben anyukám volt. Én a tölteléknél csatlakoztam most be, mert közben a vadonatúj lakótársaim új helyét kellett berendezzem. A palacsintakészítés amúgy is tök egyéni dolog, tojás-liszt-tej-ásványvíz-olaj, ízlés szerinti arányban. Na, a töltelék ugye csirkemellből készült pörkölt. Ehhez első körben egy fej apróra vágott hagymát olajban dinsztelni kezdtem, majd pirospaprikával jól megszórtam. Ezután hozzáadtam az előzőleg nagyon apróra vágott csirkemellet. És ez a lényeg: nem darált, hanem apró kockákra összevágott hússal kell megtölteni a palacsintákat. Nagyon hamar elkészül, sót és kis borsot hozzáadva kb. 10-15 perc alatt (mennyiségfüggő) puhára pároltam, majd hozzáöntöttem jó sok tejfölt, hogy még szaftosabb legyen. Ha esetleg nincs elég leve, a párolás során kicsi vizet adhatunk hozzá.
Elővettük a palacsintákat és elkezdtük megtölteni a pörkölttel, de úgy, hogy a szaftot előtte nagyjából leszűrtük róla, így csak a tejfölös husi kerül a palikba.
A forma gyakorlatilag mindegy, anyukám hol így, hol úgy szokta csinálni, lehet hagyományosan összetekerni, lehet étterem-szerűen batyukat csinálni. Mi most ez utóbbit választottuk és kis csomagokat hajtogattunk belőlük.
Egy (pontosabban kettő) jénaiba sorakoztattuk őket és a maradék pörköltszafttal leöntöttük az egészet.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig összesütöttük, a tányéron pedig további tejföllel ízesítettük.
Ugye ez eredetileg előétel, de mi általában főételként fogyasztjuk, főleg, mert nagyon szeretjük és 3-4 palacsintáig meg sem állunk fejenként, utána meg már ki is pukkadunk egyből.
Reakciók