Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Hortobágyi húsos palacsinta

2011.10.24. 18:19 :: _hugi

hortobágyi.jpgA hortobágyi tipikusan az az étel, amelyet minden étteremben megtalálhatunk, de igen magas százalékban leegyszerűsítve készítik, sertés darált húsból, és valami előre lefőzött pörköltszaftból. Az eredeti recept szerint borjúból kell elkészíteni, és nem kell ledarálni a húst. Én borjút emiatt most nem vettem, olcsóbb és gyorsabb megoldás csirkemellből csinálni, és ebből is nagyon finom.

A dolog persze úgy kezdődik, hogy az ember csinál jó sok palacsintát. Ez az ember jelen esetben anyukám volt. Én a tölteléknél csatlakoztam most be, mert közben a vadonatúj lakótársaim új helyét kellett berendezzem. A palacsintakészítés amúgy is tök egyéni dolog, tojás-liszt-tej-ásványvíz-olaj, ízlés szerinti arányban. Na, a töltelék ugye csirkemellből készült pörkölt. Ehhez első körben egy fej apróra vágott hagymát olajban dinsztelni kezdtem, majd pirospaprikával jól megszórtam. Ezután hozzáadtam az előzőleg nagyon apróra vágott csirkemellet. És ez a lényeg: nem darált, hanem apró kockákra összevágott hússal kell megtölteni a palacsintákat. Nagyon hamar elkészül, sót és kis borsot hozzáadva kb. 10-15 perc alatt (mennyiségfüggő) puhára pároltam, majd hozzáöntöttem jó sok tejfölt, hogy még szaftosabb legyen. Ha esetleg nincs elég leve, a párolás során kicsi vizet adhatunk hozzá.

hortobágyi 2_1.jpg

 

Elővettük a palacsintákat és elkezdtük megtölteni a pörkölttel, de úgy, hogy a szaftot előtte nagyjából leszűrtük róla, így csak a tejfölös husi kerül a palikba.

hortobágyi 3.jpg

 

A forma gyakorlatilag mindegy, anyukám hol így, hol úgy szokta csinálni, lehet hagyományosan összetekerni, lehet étterem-szerűen batyukat csinálni. Mi most ez utóbbit választottuk és kis csomagokat hajtogattunk belőlük.

hortobágyi 4.jpg

 

Egy (pontosabban kettő) jénaiba sorakoztattuk őket és a maradék pörköltszafttal leöntöttük az egészet.

hortobágyi 5.jpg

 

180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig összesütöttük, a tányéron pedig további tejföllel ízesítettük.

hortobágyi 6.jpg

 

Ugye ez eredetileg előétel, de mi általában főételként fogyasztjuk, főleg, mert nagyon szeretjük és 3-4 palacsintáig meg sem állunk fejenként, utána meg már ki is pukkadunk egyből.

hortobágyi 7.jpg

 

16 db palacsintához:
2 db közepes csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

bors
1 normál doboz tejföl

Szólj hozzá!

Címkék: csirke magyar hús szárnyas főétel csirkemell előétel tejfölös pirospaprika apróra vágott hagymát...

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr253326388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása