A mexikói konyha sokaknak túl sok, mi viszont imádjuk, pedig én nehezen bírom a csípőset, de pl. a jalapeno paprikát nagyon szeretem. A zöldséges raguk amúgy is a kedvenceim, amelyekben kukorica van, azok különösen. Még ezer éve vettem mirelit mexikói keveréket, most találkoztam vele a fagyasztóban és kedvet kaptam. Kezdők szerencséje vagy eredendő tehetség, de nagyon eltaláltam, nagyon finom lett.
Nagyjából saját kútfőből csináltam, egy dolgot néztem csak meg: a fűszerezést. Persze az összes netes receptben az áll a hozzávalóknál, hogy "mexikói fűszerkeverék". Úgyhogy kicsit kutattam, és megtaláltam az összetevőit. Na persze minden nem volt itthon, de talán nem is baj, mert tökéletes lett a végeredmény.
Mindenek előtt feltettem kevés sós vízben a zöldségkeveréket, amelyben volt kukorica, zöldbab, répa és borsó. Mivel a mexikói konyha egyik alap hozzávalója a bab, azt vettem külön, és szintén sós vízben feltettem főni.
A szálakra vágott hagymát olajon dinsztelni kezdtem, félúton belenyomtam 3 gerezd fokhagymát, majd hozzá adtam a csíkokra vágott, jól megborsozott, besózott pulyka combot (apró húsként vettem, ahogy szoktam, most épp combdarabok voltak). Fehéredésig pároltam fedő alatt. Jó sokáig csak így egyedül rotyogott a fazékban a husi, gyakorlatilag készre pároltam, mert tapasztalataim szerint a mexikói húsos ragukban maximálisan omlósra főzik a húst (na persze teljesen más módszerrel, mint ahogy én készítettem, de a kis magyar konyhában ez így volt és kész). Mikor megpuhult a hús, hozzáadtam a babot és a zöldségkeveréket, majd jöhetett a fűszerezés. Őrölt erős pirospaprikával megszórtam, majd belekevertem 4-5 ek. sűrített paradicsomot. Ez adta meg az alap szaftot, ehhez aztán 3-4 zellerlevelet, egy kicsi oregánót és bazsalikomot szórtam, illetve még jó sok frissen tört borsot, egy kicsi cukrot, és jól elkevertem. Néhány percig hagytam fedő alatt még párolódni, hogy összeérjenek az ízek, és kész is lett.
Annyira jó volt, hogy sebtiben egy kis tálkából meg is kellett kóstoljam, mert nem bírtam ki. Másnap aztán tésztát főztem hozzá, persze ez nem a legtutibb garnírung, az a tortilla lenne, de ezzel is megtette, sőt, fantasztikusan jó lett.
4 személyre:
50 dkg pulykacomb (filé)
400 g-os mexikói zöldségkeverék
10 dkg száraz bab (én most hosszúkás tarkababot vettem, kis szemű kell mindenképp, azon belül szerintem csak ízlés dolga)
3-4 zellerlevél
1 ek. cukor
1-1 ek. oregánó, bazsalikom
só ízlés szerint
rengeteg bors
erős paprika szintén ízlés szerint, de autentikusabb a tabasco, vagy valamilyen apróra vágott erős paprika, mint pl. jalapeno
4-5 ek. sűrített paradicsom
Reakciók