Olyan megdöbbentően drága lett a hús ahhoz képest, mikor elkezdtem magunkra főzni, hogy a piacon mostanában csak lézengek, háromszor-négyszer körbejárom az egészet, mire fogösszeszorítva veszek valamit. Mostanában ez csirkecomb szokott lenni, van egy hentes nő, akinél állandó akcióban tényleg valamivel olcsóbb, mint máshol, és még szép, friss is az áruja. Kérdeztem az uram, mi legyen belőle, azt mondta, semmi bonyolult, tegyem be valamivel a sütőbe. Jó.
Az a valami mindig éppen az, amit a hűtőben találok.
Jelen esetben ez:
egy kis fej vöröshagyma
egy szem paradicsom
trappista sajt
Jó lesz, gondoltam. A csirkecombokat megmostam, ketté vágtam és besóztam, majd egy jénaiba rakosgattam őket. A vöröshagymát annyi karikára vágtam, ahogy combom volt (6), és bedugdostam mindegyik bőre alá egy-egy karikát. A paradicsomot szintén annyi karikára vágtam, ahány comb feküdt hagymával a bőre alatt a tálban és mindegyik kapott egyet, kívülre. Ezután szépen rájuk szeleteltem a sajtot, betakartam alufóliával és betettem a sütőbe, 180 fokra, légkeveréssel.
Amióta új tűzhelyünk (lakásunk, konyhánk, életünk) van, és megismerkedtem a légkeverés funkciót, imádom is. Nagyjából 20 percet lehet spórolni vele, nem beszélve arról, hogy tényleg egyenletesebben sülnek meg a húsok. Ez is szűk egy óra alatt kész lett, az alufóliát 40 perc után levettem és mikor megpirult a sajt, le is kapcsoltam.
A köret az uramnak hasábburgonya, nekem kukoricalisztből készített zöldborsófőzelék (a fogyás reményében és a lelkiismeret ilyetén megnyugtatása végett). Első osztályú étel, egyszerű, finom, és mint minden, amit mostanában megosztok önökkel, variálható.
x db csirkecomb
x karika vöröshagyma
x karika paradicsom
x szelet sajt
Reakciók