Nemzetek találkozása.
Mióta betörtek az országba a különböző társaságok, akik kuponokkal látják el a jó népet, többször is vacsoráztunk a T. G. I. Friday's amerikai étteremben. Ettünk igazi amerikai hamburgert, mexikói quesadillas-t, oldalast, salátát és még több burgert. Az ő egyik specialitásuk a Jack Daniel's szószos ételek elkészítése, a burgereket és a húsokat is, oldalast vagy steaket is kérhetünk ilyen szósszal. Érdekes ízhatást vált ki, whiskey-t nem szeretőnek is jól eshet, különleges és markáns ízhatás. Mi is egyből beleszerettünk, így nem volt kérdés, mikor megláttuk, hogy a Metro áruházban lehet kapni, hogy vásároljunk egy üveggel belőle. Több ízben is árusítják, van chilis, mézes és füstös, mi ez utóbbit vettük meg, hiszen az étteremben is ilyennel kínálják a vendéget. Örültünk, mint majom a farkának, és hamarosan elkészítettem az első ételt Jack Daniel's pácban, méghozzá csirkeszárnyakat.
A vacsorához már reggel neki is készültem. Megmostam a csirkeszárnyakat és feldaraboltam őket. A végeket, a kis csenevész alig húsos részeket levagdostam és félre tettem, később levesnek még jó lesz. A maradék csirkeszárny részeket ketté vágtam és a darabokat egy tálba pakoltam, majd leöntöttem a Jack Daniel's szósszal. Jól összekutyultam és lefedve betettem a hűtőbe, hadd szokják egymást.
Este aztán elővettem a tálat, levettem a fóliát és megcsapta orromat az a már ismerősnek mondható illat, amit eddig csak a T. G. I. éttermekben éreztem. Alig vártam, hogy kész legyen a vacsora. Megsóztam, majd egy jénaiba tettem a szárnydarabokat, és lefedve sütöttem őket légkeveréssel 180-190 fokon 45 percig, néha megkavargatva, megforgatva őket, majd levettem az alufóliát és hagytam megpirulni őket.
Köretnek zöldséges tojásos barna rizst készítettem, és itt találkozott a Nyugat Kelettel, hiszen az echte amerikai csirkeszárny mellé egy echte ázsiai köretet képzeltem el. A barna rizst én ugyanúgy készítem, mint a fehéret, annyi a különbség, hogy fölösleges annyit pirítani, mint a "normál" rizst és több vízzel kell felönteni. Sokkal hosszabb ideig fő, és mikor kész lesz, sem lesz annyira puha. Szerintem sokkal ízesebb, többször készítek már barna rizsből köretet, mint fehérből. Szóval a rizs főtt a fehérhez képest kb. 1/3-dal több sós vízben és én addig elkészítettem a belevalót. Kevés olajon zöldséget pirítottam, én most mirelit zöldborsót bébirépával, de bármilyen keverék jó lehet, és persze a legjobb friss zöldségből, csak így egyszerűbb, ugye. (A legjobb a mexikói keverék vagy a francia saláta keverék, hogy bevonhassunk még egy nemzetet a körbe.) Mikor megpuhultak a zöldségek, ráöntöttem egy felvert tojást és rántottát készítettem az egészből, jó apróra összetörve, hogy könnyen el lehessen elegyíteni a rizzsel. Egyszerű a dolog: a kész rizshez hozzákevertem és voila.
2 személyre:
4 csirkeszárny (8 darab lesz belőle)
1 dl Jack Daniel's szósz
1 bögre barna rizs
1/2 bögre zöldség
1 tojás
só
Reakciók