Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Rakott patisszon

2010.09.15. 16:40 :: _hugi

Patisszon mánia, második fejezet

 

Az előző rész tartalmából: Ica néni megrakott minket patisszonnal. Három nagy darabot kaptunk, és múlt vasárnap az egyiket fel is használtuk, a kimerítő utazós, melós hétvége végén. Akkor még e zöldség feldolgozásának területét tekintve szűz voltam, de az epizód végére beletanultam a dologba. Szépen felvágva bepaníroztam és kirántottam őket, rizzsel és majonézzel tálaltam. Készen állok a maradék zöldség elkészítésére is.

Egy szép, végre napos hétköznap reggel. Nulla kaja itthon, csak a patisszonok sorakoznak, meg a tervezett elkészítési formájának hozzávalói -nyersen. Kibekkeltem délig, aztán egy konzerv zöldborsót főzelékké varázsoltam gyorsan (rántás, rá a konzerv, 5 perc főzés, hamm), és nekiláttam a rakott patisszon "rakásának" elkészítéséhez. Mielőtt elkezdtem volna apróra vágni a hagymát, takarítás. Koszos edények tornyosultak az amúgy sem túl nagy pulton, és bár beleszuszakoltam mindent a mosogatóba, de még mindig nem kezdhettem el főzni, ugyanis a kupac alatt akkora dzsuva volt, hogy szinte fájt. A patisszon mánia előző részében olvasható panírozó folyamat bizonyítéka röhögött a képembe, ráadásul oda volt már száradva az egész, úgyhogy sima vízzel le sem jött, be kellett vetni a flóraszeptet. Na de aztán már semmi nem akadályozott meg abban, hogy apróra vágjak két fej hagymát.

A rakott dolgokat mindig ugyanúgy szoktam csinálni, a bevált ízeken nem mindig szeretek változtatni. Tehát szokás szerint feltettem 4 tojást főni, egy másik edényben pedig melegíteni kezdtem egy kis olívaolajat, amire az apróra vagdosott hagyma került, dinsztelődni. Mikor jó lett, lehúztam a főzőlapról és pirospaprikát kevertem hozzá, majd visszahelyeztem a platnira az edényt és beleraktam a darált húst. Sóval és borssal ízesítettem és készre főztem. Közben a tojások kész lettek, megpucoltam őket ééééés: vettem tojásszeletelőt! Felavattam, nagyon szuper, bár kockára elég bonyolult vágni a tojást, mert amikor már két felől megvan, szanaszét potyog, pedig így csak csíkok lesznek, nem kockák. De egyrészt így is jó, másrészt majd kitapasztalom ezt a kütyüt. Szóval felvágtam a tojásokat és hozzá kevertem a husihoz.

Aztán jött a patisszon. Továbbra sem egyszerű dolog meghámozni ezt a zöldséget, de azért megbirkóztam vele. Ugyanúgy szeleteltem fel, ahogy a rántotthoz csináltam, majd besóztam. Ja, és fontos megjegyeznem: Magyarország államformája nem csak rántott hús, hanem patisszon is:

 

Amíg levet eresztettek, lereszeltem a maradék sajtokat, amiket a hűtőben találtam, és hozzákevertem egy nagy doboz tejfölhöz. Mire ezzel végeztem, a patisszonok már jól voltak, úgyhogy már csak össze kellett állítani a dolgokat. A tál aljára a patisszonok, rá a tojásos darált hús, végül a tetejére a sajtos tejföl.

 

Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 180 fokon kb. 45 perc alatt lett kész, fél óra után a fóliát levettem.

 

Úgy emlékszem, nem ettem még ebben a formában ebből a zöldségből, mindenesetre finom lett, érdemes kipróbálni mindenfélét a husi alá.

 

 

1 komment

Címkék: disznó hús zöldséges sajt sertés egytálétel főétel patisszon darált hús tepsis sertéslapocka apróra vágott hagymát... mérlegbarát

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr972295610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szemenagy 2010.09.15. 16:52:43

éhen halok, ne kínozz :)
süti beállítások módosítása