Patisszon mánia, második fejezet
Az előző rész tartalmából: Ica néni megrakott minket patisszonnal. Három nagy darabot kaptunk, és múlt vasárnap az egyiket fel is használtuk, a kimerítő utazós, melós hétvége végén. Akkor még e zöldség feldolgozásának területét tekintve szűz voltam, de az epizód végére beletanultam a dologba. Szépen felvágva bepaníroztam és kirántottam őket, rizzsel és majonézzel tálaltam. Készen állok a maradék zöldség elkészítésére is.
Egy szép, végre napos hétköznap reggel. Nulla kaja itthon, csak a patisszonok sorakoznak, meg a tervezett elkészítési formájának hozzávalói -nyersen. Kibekkeltem délig, aztán egy konzerv zöldborsót főzelékké varázsoltam gyorsan (rántás, rá a konzerv, 5 perc főzés, hamm), és nekiláttam a rakott patisszon "rakásának" elkészítéséhez. Mielőtt elkezdtem volna apróra vágni a hagymát, takarítás. Koszos edények tornyosultak az amúgy sem túl nagy pulton, és bár beleszuszakoltam mindent a mosogatóba, de még mindig nem kezdhettem el főzni, ugyanis a kupac alatt akkora dzsuva volt, hogy szinte fájt. A patisszon mánia előző részében olvasható panírozó folyamat bizonyítéka röhögött a képembe, ráadásul oda volt már száradva az egész, úgyhogy sima vízzel le sem jött, be kellett vetni a flóraszeptet. Na de aztán már semmi nem akadályozott meg abban, hogy apróra vágjak két fej hagymát.
A rakott dolgokat mindig ugyanúgy szoktam csinálni, a bevált ízeken nem mindig szeretek változtatni. Tehát szokás szerint feltettem 4 tojást főni, egy másik edényben pedig melegíteni kezdtem egy kis olívaolajat, amire az apróra vagdosott hagyma került, dinsztelődni. Mikor jó lett, lehúztam a főzőlapról és pirospaprikát kevertem hozzá, majd visszahelyeztem a platnira az edényt és beleraktam a darált húst. Sóval és borssal ízesítettem és készre főztem. Közben a tojások kész lettek, megpucoltam őket ééééés: vettem tojásszeletelőt! Felavattam, nagyon szuper, bár kockára elég bonyolult vágni a tojást, mert amikor már két felől megvan, szanaszét potyog, pedig így csak csíkok lesznek, nem kockák. De egyrészt így is jó, másrészt majd kitapasztalom ezt a kütyüt. Szóval felvágtam a tojásokat és hozzá kevertem a husihoz.
Aztán jött a patisszon. Továbbra sem egyszerű dolog meghámozni ezt a zöldséget, de azért megbirkóztam vele. Ugyanúgy szeleteltem fel, ahogy a rántotthoz csináltam, majd besóztam. Ja, és fontos megjegyeznem: Magyarország államformája nem csak rántott hús, hanem patisszon is:
Amíg levet eresztettek, lereszeltem a maradék sajtokat, amiket a hűtőben találtam, és hozzákevertem egy nagy doboz tejfölhöz. Mire ezzel végeztem, a patisszonok már jól voltak, úgyhogy már csak össze kellett állítani a dolgokat. A tál aljára a patisszonok, rá a tojásos darált hús, végül a tetejére a sajtos tejföl.
Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 180 fokon kb. 45 perc alatt lett kész, fél óra után a fóliát levettem.
Úgy emlékszem, nem ettem még ebben a formában ebből a zöldségből, mindenesetre finom lett, érdemes kipróbálni mindenfélét a husi alá.
Reakciók