Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Tejfeles krumplileves

2010.11.29. 12:20 :: _hugi

A paprikás levesek imádatáról már beszéltem, ha jól emlékszem, a palóc leves kapcsán. Jó magyar gyomorhoz méltó ez a szerelem, végtelenül sokat meg bírok enni ezekből a piros levesekből, tejföllel megtámogatva. Krumplileves, emlékeim szerint nem sokszor fordult elő otthon, ennek is köszönhető, hogy pár hónappal ezelőtt hirtelen megkívántam és azóta egész sokszor el is készítettem. Egyszerű, olcsó, finom, mi kell még?

Igazság szerint ezek a levesek teljesen ugyanúgy készülnek. Sőt, sok főétel is így készül, úgyhogy sok újat most sem fognak olvasni. A főzés elején még döntögethet az ember, hogy mi legyen belőle.

Apróra vágott hagymát és a többi és a többi... Megdinszteltem, lehúztam a tűzről, pirospaprikát kevertem hozzá. Jó sokat. Mert én úgy szeretem, ha a tejföl hozzáadása után is piros a leves. Úgyhogy nem kell vele spórolni. Pláne, ha tuti cecei paprikája van az embernek, amit apukája vett neki a már bejáratott bácsinál, akinek őz van a kertjében a kutya mellett. (Nem tudom, mennyire kell bemutatni a községet, a lényeg, hogy arról híres, hogy a főúton végig a házak előtt bódék vannak, ahol árulják az ott élők a hazait, főleg a pirospaprikát, de van mindig szalonna, savanyúság, fokhagyma, macskapöcse paprika stb.)

Szóval sok-sok pirospaprika a hagymára, majd fazék vissza a tűzre. Mikor újra rotyog, mehet bele a kockára vágott burgonya és a karikára vágott répa. Ennek sorrendje mindig esetleges, legutóbb a répát jóval előbb kellett belerakni, mert annyira béna minőségű krumplit sikerült venni, hogy látszott, hogy egy pillanat alatt meg fog főni. Szóval ezt mindig előre mérlegelni kell, hogy melyik menjen előbb a fazékba. Amelyik nyer, az egy kicsit rotyog a paprikás hagymával, majd nyakon öntöm vízzel. Kb. az egész mennyiség felével, és így főzőm addig, amíg nagyjából olyan állapotba kerül, hogy egyszerre lesz kész a másik összetevővel. Vagyis esetemben a répa főtt egy húsz percet egyedül 2 liter vízben, majd hozzáadtam a krumplit, még 2 liter vizet és a fűszereket, ami rengeteg só, sok-sok babérlevél és egy kevés majoranna. Így főztem készre, nagyjából még egy fél óra alatt.

 

Amikor már gyakorlatilag kész, hozzákarikáztam 2 pár virslit, az 2-3 perc alatt meg is fő a forró levesben, és végül egy nagy (450g) tejföl 2/3-ában egy kis lisztet csomómentesen elkevertem és a leveshez adtam. Ez is türelemjáték, addig kell kavarni, amíg szétoszlik az egész és nem csomósan úszkál a tejföl a leves tetején.

 

2 komment

Címkék: burgonya leves magyar répa virsli tejfölös apróra vágott hagymát...

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr912467483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zkorsos 2010.11.29. 13:31:56

Ahogy megláttam a facebookon a krumplilevesed képét, hazarohantam megvacsorázni (a tegnapelőtt csinált töltött káposztámat, egész jó lett, okinawai alapanyagokból :-), mert már a múltkor is pórul jártam, amikor éhesen kezdtem el olvasni a bejegyzéseidet... Iszonyú jó étvágyat gerjesztenek.
Na szóval, csak azt akartam mondani, hogy a krumplileves nekem is a kedvencem, szerencsére otthon is sokat főztük, és itt is gyakran csinálom magamnak... majdnem pont úgy, ahogy Te is írod! Csak annyi a különbség, hogy én nem szeretem a tejfölt belekeverni teljesen az egész levesbe, hanem csak a tányérban, hogy lássam, ahogy a piros paprikaolajos pöttyök körülölelik a fehér foltokat... :-)

_hugi · http://eatathugis.blog.hu 2010.11.29. 15:28:29

Többen is szóltak már, hogy lehetőleg ne ebédidőben tegyem fel az új posztokat :)
A tejföllel kapcsolatban mindig megoszlanak a vélemények, és abból a szempontból amúgy sem sem feltétlenül jó ötlet az egészbe belekeverni, hogy úgy jóval romlékonyabb. Az utólagos hozzáadásának szépségéről még nem győződtem meg, de legközelebb megnézem magamnak. :)
Örülök, hogy étvágyat gerjesztek, és hogy vannak még rajtam kívül, akik szeretik a krumplilevest, és nem tartják prosztó menzakajának :)
süti beállítások módosítása