Az igazi böjti vacsi.
A húsvéti időszak néha igazán gondolkodóba ejt, ugyanis nem sok húsmentes ételt szoktam/tudok készíteni. Mindent, amit főzök, úgy találok ki, hogy adott valamiféle hús. A pénteki vega esték így majdnem problémát okoznak, de szerencsére a gombapaprikást nagyon szeretjük, és egész finomat tudok készíteni.
Mivel ez is tipikus magyar étel, nem sokban különbözik az elkészítése a pörköltétől (semmiben). De mégis teljesen más, és nagyon finom, de erről már áradoztam a gulyás kapcsán. Szóval egy fej vöröshagymát apróra vágtam és zsiradékon (most épp kacsazsíron) megdinszteltem. Pirospaprikát kevertem hozzá, majd belezuttyintottam az összevágott gombát. A gomba jól összeesik és rengeteg levet ereszt, úgyhogy vizet nem is nagyon kell önteni alá, inkább ott állok az elején 5 perig és kavarom, hogy ne égjen le, mielőtt szaftja lesz. Sózok, aztán közepes lángon puhára fő egy húsz perc, fél óra alatt. Mikor kész lett, jó sok tejfölt egy kis liszttel elkeverve hozzáöntöttem, és a végén egy kevés friss petrezselymet is aprítottam bele.
Nokedli autentikus, de lusta voltam, meg azt hiszem nagyon éhesek is voltunk, úgyhogy tésztával ettük, a tányéron én szokás szerint tovább tejfölöztem, de ez már inkább mánia, mint ajánlás, persze magyar ember mindent tejföllel eszik, úgyhogy nm mentegetőzöm, csak a teszter szerint sok.
Hozzávalók:
fél kg gomba (mi csiperkézni szoktunk)
1 fej vöröshagyma
zsiradék
pirospaprika (ízlés szerint 2-3 kk.)
egy nagy doboz tejföl fele-két harmada (hozzá egy ek. liszt)
petrezselyem
só
Reakciók