A lehetőségek végtelenek a töltött és rakott zöldségek terén. A töltött tök teljesen ugyanúgy készül, mint a töltött cukkini.
"A vacsi elkészítésének mínusz egyedik mozzanata: feltettem 3 tojást főni. Utána nekiláthattam minden másnak. A cukkinit tököt megmostam, a két végéről lenyestem, amit le kell, félbevágtam, és kiskanállal kikapargattam a magos belsejét. Ezután félretettem, és nekiálltam a tölteléknek.
Ahogy azt kitalálhatták, tojásos darálthúsos tölteléket készítettem bele, amit még apukámtól tanultam, ő a rakott zöldbabba tesz ilyet, a rizst tojással helyettesítve. Ennek is az első fázisa, hogy apróra vágok vöröshagymát, és elkezdem dinsztelni. (...) Ha már jó, mehet rá a darálthús. Ezeket a rakott és töltött dolgokat általában sertésből csinálom, leginkább lapockából, mert szaftosabb, és valljuk be őszintén, finomabb is, mint a szárnyas. Amúgy sem értem, mi ez a sznobság, amit midnenhol lát és olvas az ember, hogy ha egyáltalán esznek húst, akkor is csak szárnyast. Mitől lett vajon ez a divat, hogy szabotálják a malacokat meg a bocikat...
Summa summarum, a darálthúsra sót, borsot és egy kevés pirospaprikát teszek, majd készre főzöm. Ezután belekeverem a felkockázott keménytojást, elkeverem és gyakorlatilag kész is, mehet a helyére, esetünkben a cukkiniba tökbe. Érdemes jól megpakolni, hogy arányos legyen a zöldséggel, nyugodtan tessék púposra tömni őket, a tetejére pedig kenjünk egy kis tejfölt.
Ha ezzel megvagyunk, mehet be a sütőbe. Nagyjából 40 perc alatt puhult meg kellően a zöldség, és degeszre ettük vele magunkat. A tányéron érdemes még plusz tejfölt rátenni, köret nélkül, savanyúsággal is kiadós vacsora lehet."
![]()
Reakciók