Az amerikamániás bátyám szülinapi kívánsága
Nem kevés hátsó szándékkal tavaly karácsonyra kaptam egy amerikai burgerrecepteket tartalmazó kis füzetkét. Tervezzük azóta, hogy valamelyiket megcsináljuk, még a bucit is én akartam készíteni hozzá. Ami késik nem múlik, de ez a mai poszt még nem erről fog szólni. Bátyám idei szülinapi ünneplésének időpontja össze-vissza változott, és végül vasárnap derült ki, hogy hétfőn lesz. Ennek (és a még mindig sajgó fogamnak, pontosabban a fogaim helyének) köszönhetően rögtönöznünk kellett, ami meglepően jól sült el.
Időszűke miatt csak a húspogácsát készítettem én, a zsömlét sajnos készen kellett vennünk (de egyrészt a legtöbb büfében előre készített zsemlét használnak, másrészt sikerült egy egészen kiváló tartós burgerzsemlét venni). A lényeg tehát a hús elkészítésének fortélya.
Darált marhahús az alapanyag. Tojással, nagyon apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és egy kevés ketchuppal összedolgoztam, majd betettem a hűtőbe egy órára, hogy összeérjen.
Mikor kivettem, már hamburgerillata volt. A pogácsákat nagyon laposra kell formázni és kicsit nagyobb átmérőjűre, mint amekkorának készen szeretnénk, mert sütés közben összemegy. Nagyon kevés olajban, maximum közepes lángon kell sütni, kb. 8-10 perc oldalanként.
Ha kész, a burger összeállítása már egyéni probléma, ki mit és hogyan szeretne a szendvicsben látni és érezni. Nálunk most az asztalra jégsaláta, paradicsom, kígyóuborka, cheddar sajt és hagyma került, a szokásos öntetekkel, úgy mint ketchup, mustár, majonéz, pimento (~tabasco).
A CBA-s majonéz ne riasszon el senkit, az Univer gyártja.
Bátyám elégedett volt, de azért az eredeti tervet nem vetettük el, lesz még ennél autentikusabb is!
Egy kiló darált marhahúshoz (10-12 húspogácsa):
1 tojás
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 kiskanál mustár
1-2 kiskanál ketchup
só
bors
Reakciók