Emlékeznek még a tavalyi, három fejezetes patisszon mániára? Most folytatódik.
Krémlevesek terén csehül állok itt a blogon, úgyhogy mindenképp szerettem volna a kapott patisszonok egy részéből azt készíteni. A zöldségek mellé egy fél bokornyi friss tárkonyt is kaptunk, úgyhogy igyekeztem valami olyan módszert keresni, amihez passzol.
A patisszonnak nincs valami jellegzetes íze, így gyakorlatilag minden a fűszerezésen múlik. A tárkony ebből a szempontból nagyon jó választás.
Először is az apróra vágott hagymát egy kis olívaolajon megdinszteltem, megszórtam pirospaprikával, majd rádobtam a megtisztított (meghámozott), kimagozott és felkockázott patisszont, illetve 3-4 gerezd zúzott fokhagymát. Jól megsóztam és kavargatva kicsit főztem, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte az egészet. Gyakorlatilag tehát egy pörköltet készítettem. Mikor megpuhult a zöldség, levettem a tűzhelyről és botmixerrel összeturmixoltam. Jó sűrű lett, úgyhogy még öntöttem hozzá vizet, annyit, hogy a nekem tetsző krémlevesállagot elérjem, majd visszatettem a platnira, hogy újra felforrjon. Ekkor beletettem a felkarikázott virslit, és megfűszereztem borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel és még egy kis sóval. Mikor a virsli megfőtt, tejfölt kevertem hozzá, és kész is.
A tányérban reszelt sajttal megszórtuk, ez szerintem minden krémleveshez és főzelékhez megy, nagyon finom volt ehhez is.
Hozzávalók:
2 közepes patisszon
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 pár virsli
2 dl tejföl
pirospaprika, só, bors, tárkony, petrezselyem
Reakciók