A múltkor, a vadas készítésekor azt hittük, jó sok knédlit meg fogunk enni, de tévedtünk. Ezért mindenképp valami olyasmit szerettünk volna másnapra készíteni a frissen vásárolt marhahúsból, amihez elfogyaszthatjuk a maradékot. Mivel gombát is vett anyukám, mondtam, hogy tegyük össze a kettőt és lesz belőle valami szaftos. Mikor elkezdtem előkészíteni a hozzávalókat, eszembe jutott, hogy a vadashoz vásárolt sárgarépából is van még, úgyhogy azt is elővettem. Így született meg az alábbi zöldséges ragu.
Ezt sem spiláztam túl, úgyhogy sikerült megint egy kifejezetten könnyű, nagyon finom és relatív gyors ételt megalkotni. Apróra vágtam egy fej vöröshagymát és zsírban dinsztelni kezdtem. Megszórtam pirospaprikával, majd beletettem az előzőleg kockára vágott, besózott marhahúst. Zsírjára pirítottam, mint egy pörköltet, majd egy kevés vízzel felöntve fedő alatt több, mint félkészre főztem. Mire alig rágós lett, mellé raktam a felkockázott répát és negyed óráig tovább főztem fedő alatt, utána a szintén felaprózott gombát tettem a lábosba és tovább főztem, közepes lángon. Borssal ízesítettem, és mikor a gomba kiengedte a levét, levettem a fedőt, hogy elfőjön, és sűrű szaftot kapjak.
Az egész egy jó bő óra alatt lett kész, ami ugyan soknak tűnhet, de nyugodtan ott lehet hagyni, és csinálhatjuk közben a dolgunkat. A legjobb pedig az benne, hogy gyakorlatilag végtelenül variálható. Nálunk most épp gomba és répa volt itthon, de csak a fantáziánkon múlik, mi lesz benne legközelebb.
A köret is variálható, knédlivel tökéletes volt, de akár sós krumplival, vagy nokedlivel is el tudom képzelni, sőt, rizzsel, vagy nyers zöldséggel is.
fél kg sovány marhahús
3 szál sárgarépa
4 nagy fej csiperke (vagy bármilyen) gomba
pirospaprika, só, bors
Reakciók