A legfontosabb. Amit mindenhez lehet enni, amit mindenbe lehet tenni (na jó, az oroszkrém tortába persze nem...). Lényeg a lényeg: ezt már akkor is tudtam, mikor még nem nekem kellett összevágni. Mivel az általam gyakran készített ételek 80%-a úgy kezdődik, hogy "apróra vágott hagymát dinszteljünk üvegesre", gondoltam szólok róla egy-két szerelmes szót.
Mivel (még) nem vagyok séf, csak házilyeány, főleg egyszerű, de annál ízletesebb ételeket készítek. Sokszor kerül egytálétel az asztalra, amiket az elkészítés egyszerűsége és sok esetben költséghatékonysága miatt választunk. Ezeknek szinte mindig hagymás alapja van, de valamilyen formában általában a komolyabb kajákba is belekerül. Legyen új, póré, fok, lila vagy vörös, abszolút kedvenc, és abszolút kötelező eleme a táplálkozásomnak. Nyersen, vagy dinsztelve, szafthoz, vagy önmagáért, mindegy, kell. Zsíros kenyérhez, agyagtálas csirkéhez, pörkölthöz, lecsóba, levesbe, salátába.
Legtöbbet persze a vöröset használom, bevásárlások alkalmával szinte mindig kell a kosárba tenni, főleg, mert a szerénynél jóval sza... bocsánat, ergyább állapotban lévő, két háború közt épült és azóta fel nem újított kis lukunkban, amelyben életben tartom magunkat (tudják: a tesztert és engem) a vacsorákkal, hamar penészednek és rohadnak a dolgok. Csak egy példa: egyszer egy üveg házi lekvárt, amit alapvetően felbontás előtt még nem kellene hűtőben tartani, mert le van fóliázva, elővigyázatosságból (és mert nincs spejz) mégis betettük a frigóba, mondván, baja biztos nem lesz tőle. Mikor kivettük, hogy megbontsuk, egy egész ökoszisztémát fedeztünk fel az üvegben. Bosszantó, ezért inkább minden másnap veszünk hagymát, mert nem szeretek ételt kidobni, nem is beszélve arról, hogy a rohadt hagyma nagyon gusztustalan. De ha friss, szép, és tényleg nem rohadt, ami álalában szerencse kérdése, mert a piacon is van, hogy a ládában lévő hagymakupacból úgy kell azt a három fejet kiválogatni, hogy lehessen pörköltet főzni, akkor a legjobb és leghasznosabb zöldség a világon. Minden elkészített vacsi után megbocsátom neki, hogy csíp, mikor felaprítom.
Mivel mindennek, így ennek a blognak is alapja legyen hát a hagyma.
Reakciók