Hugiról

Egyszer étteremben szeretnék dolgozni, szakácsként. Persze ehhez el kell végeznem a megfelelő iskolát. De addig is, virtuális éttermem kedves virtuális vendégei, nagy szeretettel mutatom az étlapomat. Ugyan nincs, csak egy étkészletem és tálalásból is van még mit tanulnom, sőt, fotósiskolába sem jártam, de nagy élvezettel főzök a családomnak. Receptek és történetek, kicsit személyes hangvételben, családias környezetben, született bölcsészként sok szóval, de azért csak olvassák bátran. 2013-tól a receptleírások végén azok elkészítési költségeit is feltüntetem. Isten hozta önöket Huginál!

Reakciók

Facebook

Cimkék

agyag tálas (4) alkohol (1) alma (4) amerikai (5) ananász (1) aprópecsenye (3) apróra vágott hagymát... (56) bab (4) babapiskóta (1) bacon (15) banán (1) barack (3) belsőség (3) besamel (2) birka (1) birkasajt (1) bor (1) borókabogyó (1) brokkoli (1) burgonya (25) camembert (1) chili (1) Címkék (1) citrom (4) cseresznye (1) csirke (32) csirkecomb (8) csirkemáj (1) csirkemell (18) csirkeszárny (4) csirkeszív (2) csokis (8) csokoládés (8) csülök (2) cukkini (12) darált hús (15) desszert (23) dió (2) disznó (35) ecet (2) egytálétel (44) előétel (4) fahéj (2) fehérrépa (2) feltét (6) főétel (109) fokhagyma (17) főzelék (7) gesztenye (1) gomba (17) görög (2) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (6) hagyma (15) hal (4) hidegkonyha (4) hús (83) joghurt (1) juhtúró (3) kacsa (2) kacsacomb (1) kakaó (1) káposzta (8) karaj (7) karfiol (1) kecske (2) kecskesajt (1) kókusz (1) kolbász (4) köles (1) köret (29) krém (7) kukorica (10) lekvár (2) lencse (1) leveles tészta (1) leves (17) lilahagyma (3) magyar (19) majonéz (2) marha (5) meggy (1) menza (4) mérlegbarát (64) mexikói (2) mozzarella (1) muffin (2) mustár (9) nagyi (2) nana (10) nehéz étel (1) nyúl (1) olasz (9) oldalas (1) padlizsán (1) paradicsom (25) párizsi (2) patisszon (6) petrezselyem (1) pezsgő (1) pirospaprika (22) pisztráng (1) pogácsa (1) ponty (1) póréhagyma (1) pritamin paprika (2) puding (2) pulyka (12) pulykamell (8) pulykaszárny (1) rák (2) rakott (4) reggeli (2) répa (22) rizs (12) rizsa (10) sajt (31) sajtkrém (2) saláta (12) sárgaborsó (1) sertés (35) sertéscomb (11) sertéslapocka (11) sonka (3) sós sütemény (5) spárga (1) sütemény (18) szalonna (17) szárnyas (37) szarvasgomba (1) szlovák (1) tarja (7) tej (1) tejföl (6) tejfölös (23) tejszínes (8) tepsis (30) tészta (25) tojás (16) tök (3) torta (6) túró (5) túró rudi (1) uborka (3) vargányagomba (1) vegetáriánus (4) vendégváró (2) virsli (4) zabpehely (1) zakuszka (1) zeller (2) zöldbab (7) zöldborsó (8) zöldpaprika (7) zöldséges (65) zuza (1) Címkefelhő

Bolognai a la Hugi

2010.09.07. 11:02 :: _hugi

Tegnap, mikor a teszter szokásosan felhívott, hogy boltban van és érdeklődne, mit vegyen vacsira, négy dolog is eszembe jutott. Most nem árulom el azt a hármat, amit nem készítettem el, előbb-utóbb úgyis meglátják itt, legyen elég annyi, hogy a bolognai mellett döntöttünk.

 

Az én féle bolognai, ha emlékeznek, a pasztasuta kapcsán kifejtettem, nem az echte olasz módi. Egy egyszerűsített verziót szoktam készíteni, de azt jól, úgy értem, finom. Mikor ideköltöztünk az ablaktalan konyhájú kis lakásba, nem volt egyértelmű, hogy minden este főzzek. Nem is emlékszem, mit ettünk akkoriban, szerintem vagy hideget, vagy rendeltünk, mert a szülőktől való elköltözés örömmámorában (meg az együtt elköltözésében, persze) elsőként azt élveztük, hogy rendelhetünk kaját, mint a filmekben, mert ez otthon egyikünknél sem volt divat. Szóval, mikor ideköltöztünk, én gyakorlatilag csak bolognait tudtam főzni, azt otthon is én csináltam, legalábbis a fűszerezést mindig, és egyik nap, amíg a teszter angol órán ücsörgött este, gondoltam egyet, és mint a villám, vacsorát főztem. És annyira jól időzítettem, hogy pont akkor kellett kivenni a sütőből, mikor apjuk belépett a lakásba. Kikerekedett szemek, mosoly. Megérte, azóta főzök neki.

A Bolognaim pofonegyszerű. Apróra vágtam 2 kis fej vöröshagymát, és egy kis olívaolajat kezdtem melegíteni a tűzhelyen. Ennél a pontnál jutott eszembe, hogy kokoagb-t (tudják, aki a blog külsejéért felel) jól megszívatom azzal, ha az esti találkánk előtt hazaküldöm Óbudára, majd berángatom az egyetemi klubba, úgyhogy gyorsan felhívtam, hogy ne hazafelé vegye az irányt, hanem jöjjön át hozzánk, és így nem csak olcsóbb lesz a sörözés, de még egy igazi Hugi féle vacsorát is elkölthet velünk. Ezután visszatértem az edényhez, amiben már dinsztelődött a hagyma, gyorsan feltettem vizet a spagettinek (szokásosan a vízforralós technikával), a zsűrit meg leküldtem a kisboltba sörért. Mikor a hagyma kész lett, ráborítottam a darált húst, és addig pároltam fedő alatt, gyakran megkeverve, amíg apró darabokra szétvált, sóztam, borsoztam. Mikor már gyakorlatilag megfőtt, belekerült a 2 kis konzerv sűrített paradicsom.

Ezekkel a paradicsomokkal komoly bajok vannak, vagy drága, vagy ízetlen. Mindössze egy olyan van, aminek egyáltalán van íze, sőt, finom, de azt egyelőre csak a Tescóban láttuk, és most nem ott volt a teszter vásárolni, úgyhogy másfélét kellett használni. Összekevertem a husival, és ketchuppal feljavítottam mind az állagát, mind az ízét. Ezután következik a lényeg: a fűszerezés. Oregánó, bazsalikom. Oregánóból több kell bele, de ízlés dolga, én nagyjából 2/3-1/3 arányban teszem bele a zöldfűszereket, az oregánó javára. De, mint mindent, ezt is kóstolgatni kell, és, amikor jónak érezzük, hagyjuk is abba, mert esetleges, hogy ha még teszünk bele, jobb lesz, vagy sem.

 

Mikor úgy érezzük, már csak ronthatunk az ízeken, ezt a szószt kell egy tepsiben összekutyulni a tésztával. Nem szeretek spagettit főzni, akármit csinálok, akármennyi olajat teszek a vízbe, összeragad, úgyhogy most is mikor beleöntöttem a tepsibe, egy darab vajat kevertem hozzá, hogy szét lehessen rendesen teríteni. Ráöntöttem a szószt, jól összekevertem, majd megszórtam a tetejét reszelt sajttal, lefedtem alufóliával és betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ennek sem kell sok idő, hiszen itt is minden kész van, úgyhogy kb. negyed óra, húsz perc múlva leszedtem a fóliát és 10 perc alatt megpirítottam egy kicsit a sajtot a tetején és kész is volt.

 

A tányéron érdemes extra sajtot tenni rá, hogy minden falatra jusson. Kokoagb meg volt elégedve, jóízűen megvacsoráztunk, repetáztunk is, majd elsörözgettünk éjfélig. Most már hivatalosan is van tanúm arra, hogy a blog nem csak kívülről szép. Kokoagb felelt ugye a külcsínért, az én dolgom pedig a belbecs, vagyis a képek mögötti ízek valósága, és szerencsére tegnap nem maradtam szégyenben. Jövő héten jöhet a "spenótos" néven futó kommentelő is vacsizni.

 

Mennyiségek (szokásosan 4 főre): 48 dgk darált húst -még mindig lapocka- kapott a teszter, miután 40 dkg-t kért, 2 kis fej hagyma, 2 kis konzerv sűrített paradicsom, (ketchup, ha nem kapunk finom konzervet,) egy fél kilós spagetti 2/3-a, só, bors, oregánó, bazslikom, jó sok sajt.

7 komment

Címkék: olasz disznó hús tészta sertés egytálétel főétel darált hús tepsis sertéslapocka apróra vágott hagymát...

A bejegyzés trackback címe:

https://eatathugis.blog.hu/api/trackback/id/tr562277222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roncli 2010.09.07. 14:46:54

Hogyan lehet jelentkezni hivatásos kóstolónak?

mircibanán 2010.09.12. 15:42:12

Mit főőőőőzöl nekem? :)

mircibanán 2010.09.12. 15:42:49

Mit főőőzöl nekem?

mircibanán 2010.09.12. 15:45:31

Látod mennyire éhes vagyok? :)))
süti beállítások módosítása