A svéd gombasaláta az egyik kedvenc salátám, és az egyik kedvenc gombás ételem. Rég volt, mikor összetalálkoztunk és azóta is örök vonzalom van kettőnk között. Többektől is kértünk receptet, hogy kísérletezhessünk, de végül rátaláltam Nana receptfüzetében a tökéletesre. Egyszerű, gyors és nagyon finom, húsok mellé köret helyett kiváló étel.
Természetesen apróra vágott hagymával indítjuk a folyamatot. Miközben dinsztelődik, megmossuk és összevágjuk a gombát, én úgy szoktam, hogy ketté, majd keresztbe kis szeletekre vágom. Mikor a hagyma kész, mehet is bele a gomba és a fűszerek: só, bors, egy kevés cukor, babérlevél, citromlé. A gomba szeret levet ereszteni, addig kell rotyogtatni, amíg nagyjából elfő. Utána félre kell tenni, hogy kihűljön és végül sűrített paradicsomot keverünk bele. Mindenképpen hidegen kell fogyasztani. Én egy kicsi oreganoval szoktam tuningolni, de csak egy csipetnyivel, hogy éppen csak lehessen érezni benne.
Hideg és meleg sültekhez egyaránt, rántott húshoz vagy zöldségekhez kiváló kiegészítő, vagy körethelyettesítő.
Reakciók