Az Eat at Hugi's második születésnapjával szinte egy időben megkeresett a gurmand.hu csapata, hogy mit szólnék, ha kicsit együttműködnénk. Cégüknek köszönhetően, ahogy írják facebook oldalukon: "mindenki számára elérhetővé válik a luxus". Ha végigböngészik a termékeiket, láthatják, hogy ez valóban így van, nem tengeri sót és pirospaprikát árulnak ugyanis, hanem szarvasgombát más és más formában, egyéb erdei gombákat, extrém fűszersókat (pl. chilis), chutney-kat (leegyszerűsítve fűszeres lekvár), szószokat. Ezek közül válogathattam kedvemre, hogy elkészíthessek néhány igazán különleges fogást a segítségükkel. Nagy nehezen kiválasztottam a Szarvasgombás olajat. Gyakorlatilag azonnal gondolkodni kezdtem különböző recepteken, utánaolvastam a szarvasgombának és folyamatosan járattam, járatom most is az agyamat, hogy mihez lenne kiváló.
Egy-két dolgot érdemes tudni erről a kuriózumról, mielőtt bármibe is belefognánk. Először is a szarvasgomba gyakorlatilag fűszer. Senki nem készít szarvasgomba-paprikást és nem töltik meg juhtúróval sem. Nagyon kevés kell belőle ahhoz, hogy karakteres ízével tökéletesen más ételt készítsen az ember egy megszokott fogásból. Ezért is használják semleges ízű ételekhez, hiszen olyan erőteljes aromája van, hogy bármit elnyom.
Magáról a gombáról persze sokan tudják, hogy mi fán terem, vagyis mi fának gyökerén, 20-30 cm mélyen a földben és disznókkal túratják ki. Ez nagyjából így is van, csak a disznó sokszor megeszi, amit talál, ha a gazda szembeszáll vele, akkor meg annak ujját harapja le, védve kedvenc csemegéjét, így ezt ma már inkább betanított kutyákkal csinálják. Magyarországon is van már néhány szarvasgombaföld, így hazai termékként is fogyasztható. A fent említett olaj is magyar szarvasgombából, nyári szarvasgombából (tuber aestivum) készült, az üveg alján néhány pici darab úszkál is.
Nos, mivel fűszerként kell kezelni a szarvasgombás olajat, és semleges ízű ételhez használandó, adott volt a tojás. Örültem, mert már rég óta szerettem volna megcsinálni egy reggeli fogást tojásból, így most kombinálva elkészítettem a "bacon cup"-nak keresztelt ételt.
A sós cupcake mint műfaj szerintem az egyik legjobb a gasztronómiában. Szívesebben nassolnék rösztimuffint chips vagy pattogatott kukorica helyett, pláne édesség helyett. Alkati dolog, nekem az étel sós (a bor pedig száraz). Elég sok muffint sütöttem már, így várható volt, hogy elindul a fantáziám és előbb utóbb mindent, amit csak lehet, muffin-sütőformában készítek el. Így jutott eszembe a rántotta is.
A dolog pofonegyszerű, mégis egy pofás és jóízű étel hozható ki belőle. A muffin forma mélyedéseiből hatot baconnel kibéleltem (egy szelet bacont három felé vágtam és berakosgattam hosszában a formába úgy, hogy az alját teljesen kitöltse). Kis kockákra vágtam egy negyed cukkinit, és kicsi zsiradékon megdinszteltem, megpirítottam, majd félre tettem, hogy kihűljön. Felvertem 4 tojást, megsóztam és mikor már nem volt forró a cukkini, hozzátettem a tojáshoz, elkevertem és a baconös muffin-mélyedésekbe kanalaztam.
A 6 tojásmuffinból 3-ba cseppentettem 2-2 cseppet a szarvasgombás olajból (azért nem a felvert tojásba csepegtettem közvetlenül, mert össze akartuk hasonlítani az egyszerűt a szarvasgombás változattal) összekevertem és betettem a sütőbe (az üres muffin-mélyedésekbe vizet kell önteni!). 200 fokon légkeveréssel kb. negyed óra alatt sül meg teljesen.
A végeredmény egy egyszerű rántotta -lenne, ha nem lenne ott egy fölöttébb érdekes íz, amivel az embernek barátkoznia kell, elsőre talán nem is tetszik, de napokig motoszkálni fog a fejében, hogy csak meg kéne még egyszer próbálni. A 2 csepp nem túlzás, tényleg csak ennyit, és maximum ennyit kell egy cupcake-nyi rántottába tenni az olajból, tökéletes ízharmónia, nagyon különleges, leírhatatlan ízvilág.
A tesztem sikeres volt: szarvasgomba nélkül teheti az ember bármibe a rántottát, csak egy rántotta, szép ruhában. Ha valamivel, na, akkor szarvasgombával fel lehet dobni, sőt, fel kell dobni az ízét! Utólag is hozzáadható az olaj, úgy még erőteljesebb az íze, képzelhetik, milyen lehet, ha nem sült ki negyed óra alatt a tojásból...
Aki teheti, egyszer mindenképp ízlelje meg valamilyen formában a különlegesen erőteljes, mégis finoman harmonikus szarvasgombát, előbb-utóbb nem fog csalódni benne.
Köszönöm ez úton is a Gourmand Company-nak a lehetőséget!
6 bacon cup-hoz:
3 szelet bacon szalonna
4 tojás
1/4 cukkini
só
12 csepp Szarvasgombás olaj
Reakciók