Egy igazán könnyed vacsorához nem is kell más, mint csirkemellfilé és zöldség-gyümölcs. Bárhogy elkészítve célba találunk, de ha már lúd csirke, legyen kövér, legyen valami igazán finom és valami más, mint egy szokványos sós csirke idénysalátaágyon.
Tudhatják, hogy úgy igyekszem főzni, hogy lehetőleg mindent természetes, nem adalékanyagokkal dúsított zacskós alapanyagokból készüljön. Ezt továbbra is tartom, de van néhány olyan készítmény, amelyet igazán jónak tartok. Ilyen a Horváth Rozi citrombors is. Persze, megcsinálhatná az ember házilag, de az arányokat profin eltalálni nehéz és valljuk be, egyszerűbb és kényelmesebb egy zacskót kinyitni. Ez volt tehát az alap, mellé pedig szintén kicsit lusta-mód mirelit zöldségből készítettem franciasalátát.
A csirkemellfilét megmostam és jó éles késsel szeletekre vágtam. Mindkét oldalát megsóztam és szórtam rá a citrombors keverékből, majd letakarva a hűtőbe tettem pár órára.
A mirelit franciasaláta keveréket kevés sós vízben (úgyis kienged magából a fagyasztás miatt) fedő alatt, kis lángon megpároltam, majd leszűrtem és félretettem, hogy kihűljön.
Amíg hűlt, elkészítettem a majonézt. Ezekhez a salátákhoz mindig házilag készítem a majonézt, a tubusosban ugye ki tudja mi van, de drága is ahhoz, hogy szendvicsen kívül másba is az kerüljön. Felütöttem egy tojást, szétválasztottam és egy tálba tettem a sárgáját (a fehérjék a fagyasztóban várják a tökéletes fehérjezabáló sütemény receptjét). Hozzányomtam egy cm mustárt, majd kis adagokban hozzákevertem kb. egy dl olajat. A mustár miatt nem kell cseppenként hozzáadni, lehet szépen evőkanálnyi adagokban hozzákeverni, nem lesz baj belőle. Ha már elég a mennyiség, lehet fűszerezni: cukor, só és még egy kis mustár, esetleg citromlé. A kihűlt zöldséget belekevertem a majonézbe és betettem a hűtőbe.
Eljött az este, hazaért a férjem, és szerencsére ő is farkas éhes volt, úgyhogy nekiláttam a sütésnek. A csirkemellel az a jó, hogy nagyon hamar kész van, sőt, nem szabad sokáig sütni, mert könnyen kiszárad. Relatív kevés olajban, nagy lángon hirtelen kell kisütni, nem szabad teketóriázni, néhány perc alatt megsül. Amíg pakoltam olajból ki és be a husikat, a kevés üresjáratban meghámoztam 3 kisebb almát és felszeleteltem, majd, mikor lett hely a csirke mellett, ugyanabba az olajba bedobáltam az almaszeleteket, és egy perc alatt puhára sütöttem.
A harmóniáról annyit, hogy a franciasalátába szokás almát is rakni, abban a keverékben, amit én szoktam venni, pont nincs, így a sült alma nagyon passzolt hozzá, a hús citromosságát pedig jól ellensúlyozta az édességével.
70 dkg csirkemellfilé
400 g mirelit franciasaláta keverék
1 tojás sárgája
~1 dl olaj
3 szem alma
só, citrombors, mustár, cukor
Reakciók