A zabpehely jótékony hatásairól mostanában sokat olvashatunk, a csapból is kezdenek már folyni a mindenféle csírák, pelyhek, babok receptjei. Aktuális is így a tejbezabi, de valójában az történt, hogy valamelyik nap megkívántam azt az édességet, melyet 10-15 évvel ezelőtt szinte naponta kellett anyukámnak készítenie, úgy szerettük. Nem más ez, mint a tejben főzött zabpehely, vagyis pont, mint a tejberizs vagy tejbepapi, így lett ez zabi. Finom, egészséges, gyors, szuper!
Csupán az arányok, amikre minimálisan figyelni kell, nálunk a bevált módszer a következő:
Egy bögre zabpelyhet egy lábosba öntök. Hozzá 2 bögre tejet és 1 bögre vizet teszek, majd lassú tűzön elkezdem főzni. Egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral ízesítem, és addig főzőm, míg jó sűrű, ragadós nem lesz (kb. negyed óra).
Tipp! Ne hagyják magára! Egyszer egy edényt ki kellett dobnunk miatta... Egy másodperc alatt képes odaégni, ha nem kevergetjük, úgyhogy ennyi a hátránya, ott kell állni mellette.
Ha kész, kis edénykékbe porciózva a hűtőben a helye, fogyasztás előtt bőven megszórható kakóval, fahéjjal, de ehetjük lekvárra, gyümölccsel, bármivel, amit találunk otthon.
Reakciók