Munka után a vendégek fogadása kicsit mindig a rohanásról szól. Pláne, ha hústortát készít nekik az ember. Mindenképp szerettem volna valami vendégváró-félét készíteni, hogy ha megérkeznek, a welcomepálinka mellé legyen mit harapni. Ez természetéből adódóan is muszáj volt, hogy sós legyen, így már csak emiatt is valami sósra gondoltam. A hústorta tartozékaiból maradt bacon, úgyhogy ez volt az irányadó. Rossz már ebből sem lehet. Leveles tésztával rém egyszerű az élet: kiolvad (kiolvasztja az ember mikróban 3 perc alatt), kinyújtom, rárakok bármit, akárhogy összecsomagolom, felvagdosom, be a sütőbe és kész. Na, ez is így született.
A reggel megvásárolt fagyasztott leveles tésztának volt ideje a munkahelyemen kiolvadni, így már azzal nem kellett foglalkoznom, mikor hazaértem. Egy kis keverőtálba kinyomtam 2 tömlős sajtot, felvágtam kis kockákra 3 szelet bacont és 3 szelet sonkát, majd hozzákevertem. Felkarikáztam egy póréhagymából kb. 6-8 cm-t, kicsit aprítottam a karikákat, majd azt is belekevertem a krémsajtba. Mivel úgy ítéltem meg, hogy túl ragacsos, 2 evőkanál tejföllel javítottam az állagán. Kevés borssal, még kevesebb sóval ízesítettem és kész is. Ezt a masszát érdemes 10-15 percre betenni a hűtőbe sütés előtt, úgy kevésbé szökik ki a tésztából, miközben sül.
Lisztes deszkán (jó, nincs nyújtódeszkám, a letakarított konyhapulton szoktam nyújtani) kinyújtottam először csak a tészta felét. Az egyik hosszanti oldalára halmoztam a krémsajtos keverék felét, majd szétterítettem olyan szélességben, ahogy engedte (kb. 4-5 cm). A tészta másik oldala üresen maradt. A töltelékes oldal felől jó szorosan feltekertem a tésztát. A tészta másik felével ugyanígy jártam el. Az így kapott rudakat felvágtam háromszögekre (/\/\/\/\) és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztattam őket. Megkentem a tetejüket tojássárgájával, szórtam rá reszelt sajtot és betettem a sütőbe.
180 fokon alul-felül, légkeveréssel kb. 15-20 perc alatt készül el, mikor a tetején szépen elolvad és megpirul a sajt.
Egy csomag leveles tésztából kb. 15-20 db kistáska lesz, függ attól, mennyire nyújtom vékonyra, és mekkora darabokat és milyen formában vágok (ha ujjnyi szeleteket vágok pl, akkor csigák lesznek és sokkal több jön ki). Elég laktató, viszont nagyon finom, biztos fogok még ilyet (vagy hasonlót) készíteni.
Adagok, árak:
1 db leveles tészta (Aldi, 190 Ft)
2 db tömlős sajt (Aldi, 230 Ft)
2 ek. tejföl (Aldi, 35 Ft)
3 szelet bacon (Metro, ~130 Ft)
3 szelet sonka (piac, ~120 Ft)
1/4 póréhagyma (piac, 25 Ft)
1-1 csipet só, bors (elenéysző, 5 Ft körüli összeg)
1 tojás sárgája (piac, 40 Ft)
5 dkg reszelt sajt (70 Ft)
Összesen kb. 850 Ft
Elkészítési idő: bruttó 35-40 perc, nettó 15-20 perc
Reakciók